općina mali bukovec

Uređena šumska prometnica u šumi Križančija, vrijednost investicije 740 tisuća kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.08.2020. 08:53

Zadnja izmjena: 17.08.2020. 08:54

Općina Mali Bukovec je točno pred dvije godine dobila Odluku o prihvatljivosti projekta uređenja traktorskog puta u šumsku cestu „Put u Križančiji“ u sklopu kojeg je uređen kilometar šumske ceste kroz šumu Križančija.

Načelnik Darko Marković ističe da je uređenje ove šumske ceste realizirano s 95 posto europskih sredstava. - Šuma ima površinu oko 650 hektara i praktički je najveća šuma u gornjoj Podravini. Obzirom da smo već u pretpristupnom razdoblju kao jedinica lokalne samouprave obnovili gotovo 3 km dug put kroz šumu Križančiju, ovaj dodatan kilometar je zapravo jako pomogao ne samo nama kao općini, nego i privatnim šumoposjednicima koji sada imaju vrlo lagan pristup svojoj šumi. Taj put je dosad bio potpuno neprohodan, dok je od nedavno prometnica na razini nerazvrstane makadamske ceste – kaže Marković.

Vrijednost investicije sa svom projektnom dokumentacijom i općim troškovima je 740 tisuća kuna od kojih je potpora iz EU fondova 700 tisuća kuna. Načelnik Marković naglašava problem obnove cestovne infrastrukture na području općine, odnosno županijskih i lokalnih cesta europskim sredstvima, jer ističe da se teško aplicirati na europske fondove. 

- Ljudi su zadovoljni što im možemo poljske puteve i šumske ceste tako dobro rekonstruirani i obnoviti, no nesretni su što to ne možemo napraviti unutar naselja. To je zapravo jako jako veliki problem u Republici Hrvatskoj koji će, nadam se, u nadolazećem programskom razdoblju na zadovoljstvo svih ruralnih JLS-ova biti riješen – zaključuje načelnik Općine Mali Bukovec.

Komentari