OBNOVA ZGRADE UPRAVE

Uspješno završen 1,2 milijuna kuna vrijedan projekt energetske obnove zgrade uprave u Lepoglavi

Objavljeno: 27.04.2020. 18:04

Zadnja izmjena: 27.04.2020. 18:14

U nazočnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, u Lepoglavi su predstavljeni rezultati uspješno provedenog projekta energetske obnove zgrade gradske uprave Grada Lepoglave u vrijednosti od 1.215.974 kuna.

- Ovo je još jedan u nizu uspješno realiziranih projekata Grada Lepoglave, istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić tijekom predstavljanja održanog ispred obnovljene zgrade gradske uprave u Lepoglavi.

- Zadovoljni smo što su dolasci potpredsjednika vlade i ministra Predraga Štromara vezani uz projekte koji se uspješno provode na području Grada Lepoglave, a koje on i njegovo ministarstvo podupiru. Samo u Gradu Lepoglavi je putem njegova ministarstva investirano 3.5 milijuna kuna. Većina projekata vezani su za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša što potvrđuje da kod razvoja našeg grada vodimo brigu o očuvanju okoliš u kojem živimo, istaknuo je gradonačelnik Škvarić uz zahvalu svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Projekt je na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavljen u rujnu 2018. godine da bi u veljači 2019. godine, između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Lepoglave, bio potpisan ugovor o njegovoj realizaciji. Radovi su počeli u srpnju 2019. godine te su u nepunih godinu dana uspješno privedeni kraju. Radovima je energetski obnovljena toplinska ovojnica zgrade, zamijenjeni su kosi krovovi, ugrađena je rampa za olakšan pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti te je postojeći sustav pripreme potrošne tople vode zamijenjen sustavom koji će koristiti solarnu energiju za grijanje potrošne tople vode.

- Rezultati koje smo ostvarili ovim projektom su smanjenje potrošnje energije za grijanje u iznosu od 56.04 % na godišnjoj razini, povećan je udjel korištenja obnovljivih izvora energije za 18 % , smanjena je emisija štetnih plinova u iznosu od 41.68 % na godišnjoj razini te je ostvareno poboljšanje energetskog razreda u C energetski razred, pojasnio je glavni konzultant na projektu Damjan Županić, direktor gradske tvrtke TKIC. Radovi su putem natječaja dodijeljeni tvrtki Funda d.o.o. iz Zaprešića koja ih je uspješno, na zadovoljstvo svih uključenih u projekt, privela kraju.

- Za radove nam je trebalo nešto manje od godinu dana, a izveli smo ih uz veliku pomoć ljudi iz Grada Lepoglave. Uz sve navedeno, novouređeni objekt će, kao i oni koje smo već ranije uredili u Lepoglavi, dati ljepšu vizuru grada koji svima može biti primjer kako se ovakvi projekti provode, istaknuo je Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o. zahvalivši pri tom potpredsjedniku vlade i ministru Štromaru što vodi brigu o Varaždinskoj županiji i ovom kraju. Od ukupne vrijednosti projekta (1.215.974 kune), prihvatljivi troškovi iznosili su 1.051.930 kuna. Ukupan iznos ostvaren kroz financiranje putem provedenog natječaja bilo je 609.558 kuna ili 57.95%. Grad Lepoglava je kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ostvario dodatnih 70 % financiranja učešća Grada Lepoglave u projektu, odnosno 309.661 kuna, tako da je ukupna vrijednost ostvarenih potpora dobivenih od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU bila u visini od 919.219 kuna odnosno 75.6 % ukupne vrijednosti projekta.

- Čestitam gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem koja uspješno kandidira gradske projekte na brojne natječaje na kojima ostvaruju značajne financijske potpore. Čestitam i izvođaču koji je kvalitetno odradio posao i što je također važno - isplaćuje plaće svojim radnicima. Moj je cilj otvoriti što više natječaja. Ispravljam i nepravdu prema sjeveru Hrvatske usmjeravajući što više sredstva u taj dio Hrvatske pa tako i u Varaždinsku županiju i Grad Lepoglavu. U tri godine iz mojeg je ministarstva u tom smjeru otišlo oko pola milijarde kuna, istaknuo je potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavivši skoro otvaranje natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Komentari