došli gosti iz mađarske...

Utvrda Čanjevo u Općini Visoko već sada privlači strane posjetitelje

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.05.2018. 15:03

Zadnja izmjena: 15.05.2018. 15:03

Nakon više od 16 godina arheoloških istraživanja Utvrde Čanjevo u Općini Visoko, koja su pobudila zanimanje i stručne ali i laičke javnosti, na arheološki lokalitet počeli su pristizati uz domaće i strani posjetitelji.

Tako je u nedjelju Utvrdu Čanjevo posjetili 80-ak gostiju iz Mađarske, članovi Udruge Castrum Bene. Riječ je o udruzi koja okuplja mađarske povjesničare i arheologe odnosno profesore i studente zaljubljenike u povijest i srednjovjekovne utvrde.

Posjetitelje su ugostili načelnik Općine Dragutin Mateković i voditelji arheoloških istraživanja Josip Višnjić i Siniša Pamić. Načelnik je izrazio zadovoljstvo što su posjetitelji Utvrdu Čanjevo napustili puni pozitivnih utisaka što je, kako je rekao, samo potvrda opravdanosti ulaganja u njeno istraživanje i pozicioniranje kao budućeg velikog turističkog aduta ne samo Općine Visoko, već i Varaždinske županije.

- Svake godine u listopadu na samoj utvrdi održava se manifestacija, oživljavanja povijesti „Bitka za Čanjevo“, kojom se uprizoruje sukob osmanske vojske i Praškocijevih haramija. Na tom se događaju svake godine okupi velik broj posjetitelja, što lokalnog stanovništva, što gostiju iz Varaždinske i susjednih županija i jedina je manifestacija koja budi svijest građana o tom važnom dijelu naše povijesti i kulturne baštine - zaključio je Mateković.

Komentari