Uvjetne zatvorske kazne za bivše općinske načelnike

Objavljeno: 06.04.2011. 09:38

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: www.panoramio.com

Nisam mogao dokazati neke isplate pa sam se nagodio s USKOK-om - kaže bivši načelnik općine Sveti Juraj na Bregu i najavljuje priopćenje za javnost. U HNS-u se zasad nisu očitovali o presudi protiv svog člana

- Razočaran sam u sudstvo! - kaže Zoran Šarić (HNS), bivši načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu i ravnatelj Županijske uprave za ceste, nakon presude Županijskog suda u Zagrebu, koji ga je osudio na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na četiri godine. To znači da neće morati u zatvor ako u četiri godine ne počini novo kazneno djelo. U roku od šest mjeseci mora općini vratiti i 28.539 kuna.

Uz Šarića (46), osuđen je i bivši općinski načelnik Davor Križaić (33), također član HNS-a, te općinska tajnica Vera Grabar (47). Prema presudi, tajnica je u razdoblju od 4. srpnja 2005. do 22. kolovoza 2007. načelnicima Šariću i Križaiću uz njihovo odobrenje ispunila naloge za plaćanje putnih troškova, loko vožnje, raznih nagrada i reprezentacija, božićnice, naknade za godišnji odmor i drugog, bez popratne dokumentacije koja bi sve te troškove i opravdala. Na račune tako je protuzakonito uplaćeno 244.984 kuna.

I tajnica i Križaić također su osuđeni na jedanaest mjeseci zatvora, uvjetno na četiri godine. U roku od deset mjeseci Grabar općini mora vratiti 77.047 kuna.

U optužnici se navodilo da je mimo statuta i odluka poglavarstva i vijeća sastavila obračun s povećanim plaćama, što su načelnici uredno potpisali. Optužnicu protiv njih podigao je prije godinu i pol USKOK, i to pred zagrebačkim Županijskim sudom, a ne pred čakovečkim, jer je riječ o postupku protiv službenih osoba.

Nakon što je afera procurila u javnost, i nakon što je postalo jasno da USKOK ispituje slučaj, Šarić, koji je u međuvremenu postao ravnatelj Županijske uprave za ceste, svu je krivnju prebacio na tajnicu.

- Netko mi podmeće! - izjavio je tada. Njegov kolega Križaić medijima je pokazao tajničinu izjavu, ovjerenu kod javnog bilježnika, u kojoj priznaje da je sama kriva za sve malverzacije. No, kasnije je tu izjavu povukla i rekla da ju je napisala pod pritiskom.

Zoran Šarić najzvučnije je ime u ovoj aferi. Nakon što mu je istekao mandat u ŽUC-u, ponovno se javio na natječaj, iako se protiv njega vodio sudski postupak. Nije izabran. Radi u ŽUC-u kao zamjenik ravnatelja. Šarić se nagodio s USKOK-om, pa se neće žaliti na presudu.

- Nisam mogao dokazati neke isplate pa sam se nagodio - kaže i najavljuje priopćenje za javnost. U HNS-u se zasad nisu očitovali o presudi protiv svog člana.

Foto: Panoramio.com

Komentari