GRAD IVANEC

UZ 25. OBLJETNICU OLUJE Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno: 05.08.2020. 19:13

Zadnja izmjena: 05.08.2020. 19:18

Rodbina poginulih ivanečkih branitelja, članovi braniteljskih udruga, među kojima i pripadnici 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske odjeveni u boje svoje postrojbe, časnici i dočasnici, predstavnici Policijske postaje Ivanec te gradski i županijski vijećnici i predstavnici gradske uprave danas su se okupili kod spomenika poginulim braniteljima na središnjem Trgu hrvatskih ivanovaca te s puno pijeteta obilježili jubilarnu 25. obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluja te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Tom su prilikom polaganjem bijelih ruža na spomen obilježje odali počast poginulim ivanečkim braniteljima te se poklonili sjenama svojih suboraca, prijatelja i znanaca. 

Minutom šutnje odana je počast i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ali i svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata i posebno, Oluje. 

Okupljenima se tom prilikom obratio izaslanik gradonačelnika i sudionik Oluje Vladimir Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i aktualni gradski vijećnik. 

Istaknuo je i poseban značaj 7. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je 5. kolovoza 1995. prva ušla u kraljevski grad Knin te naglasio da je u Oluji sudjelovala i 2. ivanečka bojna 104. brigade Hrvatske vojske, ali i brojni drugi heroji iz ovog kraja.

- Na sve te ljude moramo biti ponosni, jer oni su branili i oslobađali svoju zemlju. Na današnji dan neka nam u srcu bude Knin, a u mislima svi poginuli za slobodu naše domovine. Prisjetimo se i naših poginulih heroja – Željka Putara Grdaka, Dražena Šešeta, Ivana Severa Nina, Stjepana Vusića, Željka Biškupa i Romana Ribića – rekao je Debeljak te svoje obraćanje zaključio čestitkom u povodu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koju je uputio svima nazočnima i svim građanima.

Svi okupljeni potom su se uputili na gradsko groblje, gdje je molitvu za sve poginule i nestale predvodio ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko. Položen je i vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju te zapaljeni lampaši za pokoj duša poginulih i nestalih. Vlč. Stojko potom je u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene predvodio misu za domovinu te za sve žrtve Domovinskog rata.

Komentari