GRAD IVANEC

Uzeto novih 250 plemki s matičnog stabla ivanečke lipe za proizvodnju novih klonova

Objavljeno: 06.03.2021. 18:39

Zadnja izmjena: 06.03.2021. 18:46

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, sa stabla su stare velelisne lipe u Ivancu (tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi. 

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost, sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla. Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana.

Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa, dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova, neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu. To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani. 

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda. Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi  parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla. Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Komentari