VAFI posvećen Dušanu Vukotiću, prijavljeno 145 filmova

Objavljeno: 11.02.2011. 13:24

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Zaključno s 31. siječnjem ove godine stizale su prijave filmova na VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin. Pristiglo je čak 145 filmova iz 20 zemalja, a novost je da će biti organiziran i poseban program posvećen hrvatskom oskarovcu Dušanu Vukotiću.

VAFI će se održavati od 29. travnja do 1. svibnja, a bit će to drugo izdanje ovog festivala. Prijavljeni filmovi su stigli i iz Kine, Tajvana, Izraela, Rusije, naravno SAD-a i ostalih zemalja), a ukupno trajanje filmova je 500 minuta.

Tri su kategorije u kojima će se filmovi prikazivati, podijeljene su po dobi autora: MINI za djecu do 10 godina, MIDI za djecu od 11 do 14 godina i MAXI za mlade od 15 do 18 godina.

Selekcija će biti gotova početkom ožujka, kada će organizatori i predstaviti službeni program koji će i ove godine uključivati 6 službenih projekcija, zatim projekcije animiranih  filmova s Animafesta za odrasle, projekcije animiranih filmova za djecu s Los Angeles International Children's Film Festivala (ovogodišnjeg partnera VAFI-ja), predavanja animatora iz Disneya i DreamWorksa koji će održati i radionicu animiranog filma za djecu.

Poseban program ovogodišnjeg VAFI-ja bit će posvećen Dušanu Vukotiću, čime će se obilježiti 50. godišnjica nastanka animiranog filma Surogat (1961.) za kojeg je Vukotić 1962. godine dobio nagradu Oscar. Surogat je ujedno i prvi neamerički film koji je dobio Oscara.


Komentari