Varaždinska najvolonterka

Vanja Matković: Vraćam se volontiranju u Africi, ne smeta me sida, malarija, ni tifus

Objavljeno: 21.03.2016. 11:13

Zadnja izmjena: 21.03.2016. 11:36

Foto: Josip Novak

Vanji Matković, najvolonterki Udruge Franjo Koščec danas je u gradskoj Vijećnici s malim zakašnjenjem uručeno priznanje za njen rad na socijalizaciji siromašnih mališana u Ugandi. Iako je dva puta preboljela malariju i tifus, ova mlada Varaždinka ne odustaje od namjere da se preseli u tu daleku afričku zemlju...

Afrička priča varaždinske najvolonterke počela je 4. srpnja 2015. kada je počela raditi u sirotištu smještenom u selu Mutai. Put, nužno cijepljenje protiv zaraznih bolesti i smještaj platila je, kaže, svojom ušteđevinom.

- Moja obitelj bila je u početku šokirana takvom odlukom, ali su kasnije svi postali ponosni. Naime, osim volontiranja u sirotištu, s kolegiocama i kolegama posjećivali smo zabačena sela kako bi doslovno spašavali neuhranjenu i bolesnu djecu od smrti – naglasila je Vanja Matković koja se prije dva tjedna vratila kući iz zemlje u kojoj 34 milijuna ljudi živi u iznimno teškim uvjetima.

 Zbog njene odsutnosti u ponedjeljak je u salonu Gradske vijećnice održan prijem na kojem je iz ruku Ana-Marije Runjić, predsjednice Udruge Franjo Košćec primila zasluženo priznanje.

Najvolonterku je nagradio i Grad Varaždin kristalnom skulpturom Gradske vijećnice.

- Nevjerojatno je s koliko volje i odricanja ova djevojka pomaže djeci u tuđini. Čestitamo joj na svemu što čini i nadamo se da će ostvariti sve svoje daljnje planove – istaknuo je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Od Vanje Matković doznali smo da je rad u Ugandi usrećuje, iako je u toj afričkoj državi jako nizak životni standard.

- Meni je bitno da je klima izuzetno povoljna i da se može pronaći posao u sklopu projekata koje financira UN. Kada se vratim znam da me čekaju mala soba, jednolična prehrana bazirana na riži i grahu te brojna plemena čiji pripadnici trebaju pomoć – zaključila je Matković.

Komentari