Grad Varaždinske Toplice

Završeni ovogodišnji radovi na arheološkom lokalitetu u parku u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 04.12.2023. 17:21

Zadnja izmjena: 04.12.2023. 17:37

Završeni su ovogodišnji radovi na arheološkom lokalitetu u parku u Varaždinskim Toplicama, koji su provedeni prema odobrenom programu Ministarstva kulture i medija RH od kraja rujna do početka studenog, izvijestili su danas iz Grada Varaždinske Toplice.

Riječ je o jednom od najznačajnijih i najbolje očuvanih lokaliteta iz rimskog razdoblja na području Hrvatske, lječilišnom centru izrazito popularnom širom Rimskog Carstva, na kojem se dugi niz godina provode sustavna istraživanja i radovi na konzervaciji i sanaciji u svrhu prezentacije lokaliteta. Radovi su izvedeni pod vodstvom Arheološkog muzeja u Zagrebu, u suradnji s vanjskim suradnicima i stručnjacima, pod stalnim nadzorom i uz dozvolu Ministarstva kulture i medija RH odnosno nadležnog Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Ove godine radovi su nastavljeni na zapadnom dijelu rimskog svetišta, te su obuhvatili zapadni i dio sjevernog zida izvorišnog bazena te vraćanje kamenih ploča okolnog opločenja. Uz to, nastavljeni su radovi na sanaciji zidova hramova pa su tako tijekom rujna i listopada provedeni radovi na sanaciji zapadnog zida u tzv. Minervinom hramu, izvijestili su iz Varaždinskih Toplica.

Komentari