Erasmus + projekt

Varaždin domaćin radionice inovativnog turizma koji nudi novi način i oblik turističke ponude

Objavljeno: 27.09.2019. 13:02

Zadnja izmjena: 27.09.2019. 13:02

Grad Varaždin bio je domaćin treće radionice Erasmus + projekta „Inovativni turizam - kulturna baština kroz integrirane šetnje“ te je tim povodom u Gradskoj vijećnici u utorak održan prijem za partnere na projektu.

Goste je primila zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, uz ostale predstavnike Grada Varaždina. Tema radionice u Varaždinu bila je „Pripovijedanje kao komunikacijski alat“.

Detaljnije o samom projektu objasnila je zamjenica Sandra Malenica - Sam projekt je dosta kompleksan i radi se o nekoliko paralelnih radnji. Cilj je, kao što mu i ime govori, inovativni turizam, da se ponudi jedan novi način i oblik turističke ponude, a on se sastoji od priča i svega onoga što se ne može naći u povijesnim knjigama, arhivama, zato jer nikada nisu bile zapisane već su to pojedinačna, individualna iskustva i osjećaji koje su ljudi imali u našem gradu. U kontekstu pričanja priča, ciljana publika su stariji ljudi, a ono što projekt zapravo želi postići je upravo tema radionice u Varaždinu – kako priče učiniti interesantnima mlađim generacijama. U tu svrhu, Varaždin kao partner snimio je nekoliko videa, predstavljanja projekata srednjoškolcima, kako bi našli najbolji model za te priče, jer šteta je da one ostanu nezapamćene i nezabilježene - rekla je Malenica, te dodala kako je konačni cilj izrada aplikacije koja će biti dostupna preko weba u smislu interaktivnog monitora koji se cijelo vrijeme može nadopunjavati novim pričama.

Ukupna vrijednost projekta je 186,9 tisuća eura od čega je za Grad Varaždin namijenjeno 14,9 tisuća eura. Nositelj projekta je sportska udruga iz Danske, a projektni partneri, uz Grad Varaždin, dolaze iz Španjolske, Rumunjske, Turske i Poljske. Projekt će trajati do početka 2021. godine.

Cilj projekta je razviti inovativni i svima dostupni turistički proizvod koji prikupljanjem kulturne baštine kroz međugeneracijske šetnje omogućuje građanima da dijele svoje videozapise putem aplikacije, dok istodobno motiviraju mještane, turiste, starije osobe i mlade da izađu iz svojih domova, kreću se i tako održavaju svoj um i tijelo zdravim te da budu društveno aktivni.

 

 

Komentari