Ove subote su zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, predstavnik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Robert Puja, pripadnici 104. brigade ZNG-a predvođeni Vjeranom Rožićem i gradski vijećnik Danijel Kuserbanj posjetili Lipik kako bi potpisali Povelju o prijateljstvu između Varaždina i Lipika

Također, sudjelovali su na obilježavanju Dana branitelja Lipika i 27. godišnjici oslobođenja grada od srbočetničke agresije. Izaslanici Grada Varaždina položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika braniteljima Lipika i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Naime, više tisuća pripadnika 104. brigade ZNG-a je od listopada 1991. godine do srpnja 1992. godine boravilo na Zapadno slavonskom bojištu, odnosno na području Lipika i Pakraca, te dalo značajan doprinos u obrani Lipika. Varaždin i Lipik su čvrsto povezani Domovinskim ratom i doprinosom u stvaranju neovisne Republike Hrvatske.

Prilikom potpisivanja Povelje, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar je istaknuo: "Velika mi je čast biti u Lipiku. Potpisivanjem ove Povelje potvrđeno je prijateljstvo koje traje 27 godina, a to nije obično prijateljstvo, već prijateljstvo koje je potpisano krvlju i time je neraskidivo."

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana rekao je da je Domovinski rat čvrsti temelj na kojem se gradi Republika Hrvatska te napomenuo kako je ova inicijativa za prijateljstvom krenula od branitelja koji su, nakon svih ovih godina, ponovo oni koji ujedinjuju i koji stvaraju jedinstvo.

Komentari

10.12.2018. 09:03h Zadnja izmjena: 10.12.2018. 09:07