Varaždin: Ravnatelji srednjih škola upoznati s europskom dimenzijom EPK

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 17.02.2015. 15:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ured EPK

Ured za pripremu kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine nastavlja intenzivne aktivnosti na predstavljanju ovog europskog projekta...

U tom cilju u ponedjeljak je u maloj dvorani Varaždinske županije upriličena prezentacija kandidature za ravnatelje svih srednjih škola u Varaždinskoj županiji.

- Zahvaljujem vam na dosadašnjoj podršci i pozivam vas da u svojim školama i dalje potičete vaše učenike i profesore da o kulturu razmišljaju na drugačiji način te da nam se jave s novim kreativnim idejama i projektima – istaknuo je na prezentaciji Raymond Rojnik, voditelj Ureda za pripremu kandidature.

Tom je prigodom ravnatelje srednjih škola detaljno upoznao s ovom inicijativom Europske unije te dosadašnjim aktivnostima na pripremi kandidature u kojoj uz Varaždin sudjeluju i devet gradova s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Ravnatelji su upoznati i s procesom prijave za kandidaturu te s kriterijima, pri čemu je posebno istaknuta održivost projekta te njegova europska dimenzija.

- Važan dio priprema za kandidaturu je doseg, stoga nastavljamo aktivnosti u smjeru što veće i šire uključenosti naših građana u programe vezane uz Europsku prijestolnicu kulture. Danas smo pozvali učenike srednjih škola, njihove profesore, mentore i ravnatelje da se uključe u projekt sa svojim idejama i projektima, te ih pozvali da nam, kao volonteri, pomognu u pripremi projekta – rekao je Raymond Rojnik te poručio kako je Ured za pripremu kandidature servis koji će predlagateljima programa pružiti kvalitetnu informaciju o načinima i izvorima financiranja.

Na prezentaciji je naglašeno kako se Glazbena škola Varaždin već uključila u projekt kao predlagatelj i organizator nekoliko međunarodnih natjecanja mladih glazbenika.

Govoreći o primjerima dobre prakse vezane uz uključenost obrazovnog sektora Raymond Rojnik je posebno istaknuo primjer slovačkih Košica, Europske prijestolnice kulture 2013. godine, gdje je zahvaljujući donaciji kompanije US Steel uređen moderni interaktivni edukacijski centar koji promiče i potiče znanost i tehničko obrazovanje.

- Varaždinska županija snažno podržava kandidaturu Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture, svjesna značaja kandidature za dugoročni razvoj cijele regije – istaknuo je na prezentaciji Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, koja je bila organizator prezentacije za ravnatelje srednjih škola.

Komentari