in memoriam bonaventuri dudi

Varaždin se danas oprašta s najznačajnijim hrvatskim bibličarem novije povijesti

Objavljeno: 04.08.2017. 08:44

Zadnja izmjena: 04.08.2017. 08:46

Foto: Varaždinska biskupija

Danas u crkvi sv. Ivana Krstitelja s početkom u 18.30 održat će se misa, nakon kojega će se iz Varaždina ispratiti tijelo fra Bonaventure Dude, koji je preminuo jučer u 94. godini života. Misu će predvoditi biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Teško je pobrojati sve što je za života napravio ovaj znameniti franjevac, ali ono po čemu će hrvatska kultura pamtiti Bonaventuru Dudu bit će prije svega njegov predani rad na ostvarivanju biblijskih prijevoda.

Najznačajniji bibličar

U vrijeme buđenja hrvatskog proljeća fra Bonaventura je uz pjesnika Juru Kaštelana pokrenuo prevođenje Bibije na hrvatski i uspio izgurati taj zamašni projekt u svega godinu dana. Prevođenju Biblije vratio se i nekoliko godina kasnije kad je u tandemu s prerano preminulim Marijanom Jerkom Fućakom načinio vjerojatno najbolji hrvatski prijevod Novog zavjeta.

Tim svojim pothvatima fra Bonaventura je stekao neslužbenu titulu najznačajnijeg hrvatskog bibličara našeg - i ne samo našeg - vremena. Kako je svojedobno izjavio svojim poznanicima, bavljenje Biblijom je potom ostavio zbog iznimne zahtjevnosti posla, te se posvetio pitanjima beatifikacije dvaju svetaca i raznim pastoralnim aktivnostima. Svoju je starost proveo u varaždinskom samostanu. Njegovo će tijelo biti prevezeno u Zagreb, gdje će biti i sahranjen.

Komentari