Varaždinci danas mogli naučiti kako pomoći osobi kojoj ne radi srce

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 16.10.2013. 17:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček

Akcija pod nazivom “Restart a Heart Day” ("Ponovo pokreni srce") održala se danas u Varaždinu, na Franjevačkom trgu u vremenu od 9 do 13 sati.

Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora ovom se akcijom pridružilo europskim zemljama u obilježavanju tog dana. Ova je akcija održana u sklopu akcije Europskog vijeća za reanimatologiju (European Resuscitation Council - ERC) pod nazivom "Cardiac Arrest Awarenes Week", koja se održava u svim zemljama Europske Unije.

Varaždinci su tako danas od liječnika i volontera mogli naučiti i isprobati kako pomoći osobi kojoj je prestalo raditi srce.

Mnogi građani su zastali i znatiželjno promatrali metodu oživljavanja, a tko je želio mogao je i sam probati.

- Cilj je što više osvijestiti laike kako bi pomogli bolesniku koji se onesvijestio i ne radi mu srce. Akcija se u Hrvatskoj održava u osam gradova. Svakih 45 sekundi jedna osoba u svijetu doživi srčani zastoj. Preživljavanje ovisi o onome što se dogodi u prvim minutama. U onim društvima gdje je puno educiranih građana za osnovno održavanje života u tim prvim minutama preživljenje je oko 60 posto - istaknula je danas Anita Lukić, instruktor Hrvatskog društva za reanimatologiju.

Komentari