Posjet logoru smrti

Varaždinci europskim “Vlakom sjećanja“ otputovali na komemoraciju u Auschwitz

Objavljeno: 13.03.2016. 19:05

Foto: Milivoj Dretar

Dvoje Varaždinaca, prof. Milivoj Dretar i Mislav Mraz, učenik Prve gimnazije Varaždin, u četvrtak je krenulo na 24 sata dugo putovanje prema Auschwitzu, nacističkom logoru smrti u čijem su kompleksu sudjelovali na tradicionalnom skupu sjećanja na žrtve holokausta...

Kako doznajemo od prof. Milivoja Dretara, povjesničara i predsjednika Zajednica Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, svake godine "Vlak sjećanja" s oko 700 putnika polazi iz Milana i Bruxellesa.

- Put nas je prvo vodio iz Rijeke prema Salzburgu gdje smo se priključili ostalim putnicima na Vlaku sjećanja. Iz Hrvatske nas je ukupno 25, no mi smo jedini s kontinenta. Naime, s nama su mladi iz Krka, Opatije, Rijeke i raznih mjesta u Istri – rekao je Dretar.

Inače, inicijativa je krenula iz Italije, a ove godine u "Vlaku sjećanja" je i višestruko nagrađivani talijanski pjevač Francesco Guccini, autor pjesme 'Auschwitz“ koja počinje stihovima “Umro sam kao dijete; Umro sam kraj stotina drugih...“.

- Program obuhvaća razgovore s preživjelim logorašima, okrugle stolove o holokaustu, te susrete s  ostalim preživjelim žrtvama. Manifestaciju prate brojni mediji i o svemu će biti snimljen dokumentarni film – zaključio je Dretar koji je kod središnjeg spomenika u Brikenau položio cvijeće.

Podsjećamo, koncentracioni logor Auschwitz I, bio je upravni dio kompleksa koncentracionih logora Auschwitz za vrijeme njemačke okupacije Poljske od 1939. do 1945. godine. Nalazio se u malom poljskom mjestu Oświecim.

Danas su dijelovi tog kompleksa memorijalni muzej i od 1997. godine pod zaštitom su UNESCO-a.

Varaždinska “ekspedicija“ će osim Auschwitza razgledati i Krakow, a povratak je predviđen u ponedjeljak. Realizaciju puta je financijski pomogla i Varaždinska županija.  
 

Komentari