Bazne stanice teleoperatera

Varaždinci na tribini HUZEZ doznali da je opravdana njihova zabrinutost zbog zračenja antena

Objavljeno: 09.04.2016. 18:51

Zadnja izmjena: 09.04.2016. 18:54

Foto: Josip Novak

Varaždinke i Varaždinci danas su sa zanimanjem odslušali prvu tribinu Hrvatske udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) "O potencijalnoj štetnosti zračenja baznih stanica" koja je održana u prostorijama 4. mjesnog odbora...

Govornici su se osvrnuli na štetnost zračenja antenskih sustava i odašiljača teleoperatera, te na utjecaj zračenja na zdravlje. Iz udruge HUZEZ su istaknuli kako sve više građana prijavljuje bazne stanice koje ih straše i zabrinjavaju, te zamolili HT da premjesti antenu iz POS naselja.

- Građani moraju znati da se mobilne tehnologije moraju koristiti odgovorno, a njihovo postavljanje mora biti sukladno praksi u Europi. Svjetska zdravstvena organizacija traži dijalog s organima lokalne uprave kod postavljanja uređaja koji zrače ionizirajuće polja jer ih je proglasila potencijalno kancerogenima – naglasila je Ankica Kosovec-Krželj, članica uprave udruge HUZEZ.

Na tribini je predstavljena i zakonska regulativa i daljnje inicijative koje će se poduzimati u Varaždinu vezano uz odašiljače koji su postavljeni na stambenim zgradama ili u njihovoj blizini.

- Karolinska klinika iz Stockholma dala je javno znanstvenu izjavu da su bežične mreže opasne za djecu i trudnice. Naš cilj je da građanima ne iznosimo svoje stavove već vjerodostojne informacije iz relevantnih izvora. Oni moraju imati ista prava i isti nivo zaštite kakvi su uobičajeni u drugim državama – rekla je Kosovec-Krželj.

Dodala je kako su nove tehnologije neizbježne te da ih moramo koristiti na razuman način.

- Relevantne institucije daju prednost žičanom pristupu internetu i prijenosu podataka. I mobitele bi trebali koristiti u najmanjoj mogućoj mjeri, poglavito djeca. Nažalost, kod nas nema kampanja koje bi na rizike od Wi-Fi mreža upozoravale najmlađe i njihove roditelje. Kod nas je zapravo malo poznato da su one zabranjene u predškolskim ustanovama – ističe.

Hrvatskim institutima i Zavodu za javno zdravstvo predstoji provođenje sistemskih mjera zaštite građana od zračenja davanjem prednosti manje rizičnim tehnologijama od baznih stanica,  smatraju u Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetskog zračenja.  

         

Komentari