Pokrivena gradska jezgra

Varaždinci, od danas u funkciji sedam novih kamera – otkrivamo lokacije

Objavljeno: 31.05.2016. 11:52

Zadnja izmjena: 31.05.2016. 11:56

Varaždinsku jezgru nadzire sedam novopostavljenih kamera na šest lokacija, otkrili su danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, načelnik PU varaždinske Darko Jurčec i voditelj Službe policije Darko Dragičević. Ministarstvo unutarnjih poslova, naime, utvrdilo je porast krađa bicikala za 15 %.

– Na prošlogodišnjoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta odlučili smo da je dosta krađe bicikala. Videonadzor ima trostruku funkciju: prevencija kriminaliteta, koristit će prometnom i komunalnom redarstvu te ima turističku funkciju. Ukupna vrijednost iznosi 337 tisuća kuna, a troškove pokriva Grad Varaždin. Ovo je tek prva faza podizanja sigurnosti imovine i građana, a u budućnosti planiramo pokriti sve gradske lokacije na kojima postoji potreba za nadzorom. – zaključio je gradonačelnik Goran Habuš.

Naime, kamere trideset dana snimaju javne površine, a materijal se potom arhivira. Djelatnici PU varaždinske mogu snimke gledati u realnom vremenu, a neiskoristive snimke brišu se iz sustava.

Sedam kamera na šest lokacija

Voditelj službe policije PU varaždinske Darko Dragičević otkrio je lokacije s videonadzorom: – Odabrane su lokacije na kojima je to potrebno zbog nekih manifestacija, primjerice Špancirfest, zbog nedoličnog ponašanja tijekom noćnih sati i zbog trenda nepropisnog parkiranja. Ovo nije Big Brother – ovo je sustav koji se u slučaju neželjenih događaja može koristiti u sudskim postupcima.

Ukupno je postavljeno sedam kamera na šest lokacija, i to dvije fiksne kamere u Ulici Alojzija Stepinca (stalci za bicikle), jedna fiksna na Trgu slobode (zgrada komunalnog) te pokretne kamere na Trgu kralja Tomislava (vijećnica),Trgu Miljenka Stančića (Sermage) i Franjevačkom trgu (Kranjčićeva i Herzer).

Načelnik PU varaždinske Darko Jurčec tom je prilikom rekao: – Novi videonadzor pruža prevenciju i sigurnost građanima. Kamere visoke rezolucije daju nam mogućnost da koristimo videomaterijale. U odnosu na prošlu godinu prepolovili smo krađu bicikala. Do danas ih je ukradeno devedesetak.

Komentari