HNS uputio zahtjev za nadzor varaždinskog proračuna

Objavljeno: 20.06.2011. 11:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinski HNS-ovci u petak su nadležnim ministarstvima uputili zahtjev za nadzor zakonitosti, svhovitosti i pravodobnosti korištenja proračunskih sredstava varaždinskog gradskog proračuna s ciljem da se utvrdi postoje li elementi nezakonitosti i nepravilnosti.

Šef varaždinskog HNS-a Goran Habuš i gradski vijećnici te stranke Natalija Martinčević i Vlado Vlašić istaknuli su da odgovor još nisu dobili ali da očekuju da će nadležne službe ispuniti njihov zahtjev.

Ideju aktualne gradske uprave o formiranju ekspertnog tima koji bi umjesto nadležnih službi trebao izvršiti proračunski nadzor ocijenili su kupovanjem vremena koje bi moglo završiti novom štetom za gradski proračun.

- Ljudi koji su deset i više godine sastavljali ugovore koji su se pokazali štetnima za grad sada bi trebali kao članovi ekspertnog tima izvršiti nadzor tih istih ugovora i utvrditi postoje li nezakonitosti i nepravilnosti. Mislim da to nije dobro rješenje za Grad – istaknuo je šef HNS-ovava Goran Habuš.

Ponovio je i da bi svi ugovori i odluke Gradskog vijeća koje su pod povećalom DORH-a trebali biti stavljeni van snage do okončanja istrage naglasivši da je, s obzirom da se to nije dogodilo, na Gradsko vijeće stavljena velika odgovornost da pokuša spriječiti daljnju štetu za gradski proračun.

Naglasio je i da HNS u Gradskom vijeću neće surađivati s ljudima koji su donosili odluke koje su se pokazale štetnima za Grad.

- Ideja koju zagovara dio oporbenih vijećnika „stavimo glave skup“  nas je i dovela u ovu situaciju. Za nas gradska uprava više nema kredibilitet i ne namjeravamo surađivati s ljudima koji su, unatoč tome da smo ih upozoravali na to, donosili štetne odluke za Grad. Nije tu riječ o jednoj ili dvije loše procjene nego o seriji loših i štetnih odluka. Moguće je da će određeni „prosvijetljeni“ vijećnici podržati neke naše prijedloge no neka formalna suradnja s tim ljudima ne dolazi u obzir – odlučno je istaknuo Habuš.

Ponovio je i da HNS kao jedini izlaz iz krize vidi izvanredne izbore.

- Jedini način da građani kažu svoje mišljenje o aktualnoj situaciji su izbori. Mislim da bi ostavka gradonačelnika Čehoka, a smatram da će je on kad tad morati podnijeti ako želi izaći iz pritvora, mogla biti katalizator koji će pridonijeti tome da se raspusti Gradsko vijeće i da se raspišu izbori – istaknuo je Habuš.

Istaknuo je i da će vijećnici HNS-a, unatoč tome da predsjednik Gradskog vijeća Ivan Herman na dnevni red sjednice nije uvrstio ni jednu točku vezanu uz aktualnu situaciju u Gradu, uputiti nekoliko prijedloga vezanih uz aktualnu situaciju.

Komentari