Varaždinska biskupija: Nadamo se da će razum prevladati

Objavljeno: 21.02.2011. 09:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: A. Buljubašić / CROPIX

Mještani Kaštelanca i Jakopovca jučer su ponovno prosvjedovali zbog toga jer su njihova mjesta izdvojena iz župe Varaždinske toplice i pripojena župi Jalžabet. Ponukalo je to i Varaždinsku biskupiju da se javnosti obrati priopćenjem.

Nakon što su prosvjedovali u svojim mjestima te ispred Varaždinske katedrale, mještani Jakopovca i Kaštelanca odlučili su otići i korak dalje te su jučer prosvjedovali i ispred Zagrebačke katedrale. Za one koji ne znaju mještani Kaštelanca i Jakopovca prosvjeduju zbog odluke da se njihova mjesta izdvoje iz župe Varaždinske toplice i pripoje župi Jalžabet.

Mještani tvrde da su župi Varaždinske toplice pripadali stoljećima i da ne žele biti dio neke druge župe. Već početkom godine došlo je do prvog incidenta vezanog uz ovaj slučaj, kad su mještani zaključali vrata kapelice u Jakopovcu župniku iz Jalžabeta. Prije nekoliko tjedana, mještani su prosvjedovali i ispred Varaždinske katedrale, a jučer su prosvjedovali i ispred Zagrebačke katedrale.

Varaždinska biskupija: Odluka o izdvajanju dobro promišljena

Varaždinska biskupija u svom priopćenju tvrdi da je odluka o izdvajanju sela Jakopovec i Kaštelanec iz župe Varaždinske Toplice i pripojenju župi Jalžabet bila dobro promišljena jer se o tome razmišljalo gotovo 50 godina, od 1964. godine kad je župnik Josip Dumić prvi put predložio da se Jakopovec i Kaštelanec pripoje župi Jalžabet.

- Nakana koja je vodila biskupa u donošenju navedene odluke bila je poboljšanje pastoralne skrbi u tim selima koja zbog prostorne udaljenosti od središta župe i zbog same brojčane veličine župe Varaždinske toplice nije odgovarala zahtjevima današnjeg pastorala. Dakle, glavna, temeljna i jedina nakana u donošenju navedene odluke bila je poboljšanje pastoralne skrbi u selima Jakopovec i Kaštelanec. Nikakvi drugi razlozi o kojima su mještani tih sela govorili nisu valjani ni argumentirani – stoji u priopćenju Varaždinske biskupije.

Varaždinska biskupija posebno ističe da tom odlukom nije povrijeđeno ni jedno pravo mještana Jakopovca i Kaštelanca. Dapače, stoji u priopćenju Biskupije, mještani su sami prekršili svoja prava kad su župniku iz Jalžabeta zaključali vrata crkve u Jakopovcu i na taj način prekršili i sebi i ostalim vjernicima pravo na sakramente i slušanje Riječi Božje.

U priopćenju stoji također i da su mještani Jakopovca i Kaštelanca u protekla dva mjeseca po medijima iznosili razne neistine i nagađanja na koja Biskupija nije odgovarala smatrajući da će se emocije stišati i da će razum prevladati.

- Budući da se radi o Kristovim vjernicima, članovima Crkve, vjerujemo da će se, kad se emocije malo slegnu, a razum prevlada, svatko u svojoj savjesti pred Bogom preispitati te u skladu s time prihvatiti odluku koja je donesena jedino u njihovu korist – zaključak je priopćenja Varaždinske biskupije.


FOTO: Admir Buljubašić / CROPIX



Komentari