u crkvi sv.nikole u čakovcu

Varaždinska biskupija poziva sve vjernike da zatraže oprost od vremenitih kazni

Objavljeno: 25.07.2017. 10:14

Zadnja izmjena: 25.07.2017. 10:30

Foto: Ilustracija

U povodu blagdana Gospe od Anđela, koji se slavi u srijedu 2. kolovoza, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni, javljaju iz Varaždinske biskupije.

U Čakovcu, točnije u crkvi svetog Nikole i dan uoči samog blagdana Gospe od Anđela, u utorak 1. kolovoza, u 9 sati ujutro biti će sveta misa za bolesne s bolesničkim pomazanjem, a navečer od 21 do 22 sata bit će Marijansko bdjenje. Oprost od vremenitih kazni vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć, ako se ispovjede, pričeste te izmole Vjerovanje, Očenaš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Također, u nedjelju 30. srpnja u 18.30 sati u crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, slavljem mlade mise fra Ivana Crnkovića, započet će trodnevna priprava za blagdan Gospe od Anđela - Porcijunkule. Na svetoj misi propovijedat će fra Danijel Patafta, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Svakog dana trodnevnice, od 17.30 sati, bit će mogućnost ispovijedi, u 18 sati uslijedit će franjevačka krunica, a nakon toga slavlje svete mise.

Na sam blagdan Gospe od Anđela, u srijedu 2. kolovoza, svete mise slavit će se u 6.30, 8, 10 i 18.30 sati. Središnje misno slavlje, ono u 10 sati ujutro, predvodit će ljubljanski nadbiskup mons. Stane Zore. Neposredno prije središnjeg euharistijskog slavlja vjernici će sudjelovati u procesiji ulicama grada Čakovca s početkom u 9.30 sati.

Oprost je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe. Kasnije se taj oprost prenio na sve franjevačke crkve, te se danas on, pod tim istim uvjetima, može dobiti u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta.

Komentari