prikupljanje podataka

Varaždinska sortirnica prva u Hrvatskoj ovog tjedna provodi probni rad

Objavljeno: 07.09.2023. 13:30

Zadnja izmjena: 07.09.2023. 13:31

Varaždinska sortirnica ovaj tjedan temeljem svih potrebnih dokumenata, odobrenja i dozvole Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske provodi probni rad kako bi se vidjela funkcionalnost i specifičnosti rada postrojenja koje je instalirala tvrtka Tehnix u novim halama.

Tijekom probnog rada prikupljaju se podaci o količinama otpada te funkcionalnosti samog postrojenja te njegovim kapacitetima s različitim vrstama otpada. Postrojenje je obišao gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

- Probni rad sortirnice obavit će se do kraja ovog tjedna pri čemu će se sortirati odvojeno prikupljena plastika i odvojeno prikupljen papir od korisnika usluge Grada Varaždina i okolnih općina. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je do sada izgrađeno devet sortirnica, a ni jedna od njih još nije u radu. Iako je Grad Varaždin zadnji od svih krenuo u izgradnju sortirnice praktički prvi krećemo u fazu probnog rada. Vjerujem da ćemo već u listopadu raspisati natječaj za upravitelja sortirnice te da ćemo već od studenoga, najkasnije prosinca imati upravitelja sortirnice kojem ćemo isporučivati sve reciklabilne komponente koje naši sugrađani odvoje: papir, plastiku, tekstil i metal - rekao je Bosilj.

Komentari