varaždin nekad i danas

FOTO: Saznajte lokacije i zanimljive nazive nekadašnjih najpozantijih gostiona i svratišta u centru Varaždina

Objavljeno: 22.09.2018. 18:02

Zadnja izmjena: 22.09.2018. 18:02

Foto: Viktor Hranić

U našem gradu slobodno možemo reči da su popularni kafići kao središnja mjesta druženja i provođenja dokolice, a to potvrđuje i njihov broj u samom centru grada. Očito se taj trend nastavlja još od nekada, kada je prije kojih 200, 300 godina broj gostiona i svratišta u Varaždinu bio na zavidnoj razini. Kako bi probudili uspavani i zaboravljeni duh intrigantne varaždinske povijesti, prošetali smo gradom u potrazi za objektima u kojima su nekada bila smještena najpoznatija svratišta i gostione.

Pogodan prometni položaj Varaždina od nekada je privlačio brojne strane trgovce i putnike zbog čega se javila potreba za otvaranjem većeg broja gostionica i svratišta u gradu koja su putnicima nudila opskrbljene sobe, prehranu, staje za konje i remize za kočije. Nakon velikog požara 1776. godine u gradu neko vrijeme nije bilo svratišta, da bi u prvoj polovici 19. stoljeća 'niknulo' nekoliko takvih popularnih mjesta za sve kategorije putnika, a ovdje ističemo njih sedam. 

Gostiona 'K crnom orlu' i svratište 'K zlatnom orlu'

Na nekadašnjem Adžijinom trgu, odnosno današnjem Franjevačkom trgu na broju 17 nalazila se prije velikog požara najveća gostionica u Varaždinu imena 'K crnom orlu' u vlasništvu Matije Gaislegera. Nakon 1776. godine nestaje te gostione, a na tom mjestu najvjerojatnije u prvoj polovici 19. stoljeća nastaje svratište 'K zlatnom orlu'. 

Svratište i gostiona 'K divljem čovjeku'

Na mjestu današnjeg Hotela Istra u Kukuljevićevoj ulici, početkom 19. stoljeća vlasnik parcele Balthasar Bedekovich izgradio je zgradu koju su nakon njegove smrti nasljednici prodali gostioničaru Josephusu Stimleru koji je tu otvorio svratište 'K divljem čovjeku'. Tada je to bilo jedno od najboljih svratišta u gradu. No, početkom 20. stoljeća Varaždinac Novak srušio je prvobitnu zgradu i sagradio današnju uglovnicu u kojoj je otvorio novi i moderan Hotel Novak koji je za tadašnji Varaždin, ali i za šire poimanje suvremenog hotelijerstva i ugostiteljstva predstavljao visokokvalitetan ugostiteljski objekt. Nakon 1945. godine hotel dobiva stari naziv 'Hotel Istra'. 

Svratište i gostiona 'K volu'

Ovo svaratište nalazilo se kod nekadašnjeg gornjeg gradskog mosta, a danas je to Trg bana Josipa Jelačića i točna lokacija svratišta nije poznata. 

Svratište i gostiona 'K zlatnom lavu'

Nalazilo se na području sjevernog grabišta, nedaleko nekadašnje Solane, a danas je to Nazorova ulica br. 12 gdje se nalazi sačuvana jednokatnica s bidermajerskim pročeljem. 

Svratište i gostiona 'Zlatno janje'

U Kukuljevićevoj ulici br. 17 već se prije 1818. godine nalazilo svratište i gostiona 'Zlatno janje' koju je vodio Paulus Femon, a i u današnje vrijeme Varaždinci na tom mjestu pamte nekada poznati varaždinski restoran 'Janje'.

'Gradska pivnica'

U Kranjčevićevoj ulici na broju 9 nalazila se u prvoj polovici 19. stoljeća gostiona 'Gradska pivnica' koja je pripadala obitelji Erdody i koja kasnije mijenja naziv u 'Herrenkeller'. 

'Gostionica gradu Beču'

U palači zagrebačkog kaptola u Draškovićevoj ulici nalazila se kratko vrijeme 'Gostionica gradu Beču'. Zagrebački kaptol prodao je svoju palaču 1848. godine varaždinskom građaninu i gostioničaru Joannesu Schmidtu koji ubrzo nakon toga prodaje palaču i napušta gostionicu. 

 

 

 

Komentari