Varaždinska županija hrvatski pionir u korištenju obnovljivih izvora energije

Objavljeno: 08.03.2012. 08:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Varaždinska županija

U Edukacijskom centru obnovljive energije u Elektrostrojarskoj školi održan je stručni skup iz područja obnovljivih izvora energije u organizaciji Elektrostrojarske škole i partnera UNDP-a i Varaždinske županije.

Okupljenima su se obratili pomoćnica ministra graditeljstva i prostornoga uređenja za energetsku učinkovitost Ana Pavičić-Kaselj koja je pohvalila inicijativu održavanja ovog skupa, kao i brojne predstavljene školske projekte navodeći kako je to primjer da se uz volju i znanje može puno toga napraviti i izvan zadanih okvira.

Naznačila je i kako će kroz resorno Ministarstvo uskoro krenuti projekti koji imaju za cilj smanjenje i racionalnije korištenje energenata i poboljšanje energetske učinkovitosti.

Pomoćnik ministra za industriju, energetiku, i rudarstvo Alen Leverić istaknuo je važnost obnovljivih izvora energije, a kao prvi korak najavio je ubrzavanje administrativnih postupaka i pojednostavljenje procedura.

- Između ostalog, cilj je smanjiti dobivanje potrebnih dozvola za obnovljive izvore energije, posebno u segmentu domaćinstava i malih tvrtki do 30 kW. Ideja je da se te dozvole dobivaju u roku od 14 radnih dana u središtima županija, a iznad 30 kW do tri mjeseca. Slijede izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata koji reguliraju područja obnovljivih izvora energije, kako bi se smanjila procedura, a koje će kao takve funkcionirati od 1. lipnja – najavio je Leverić te poželio Elektrostrojarskoj da i dalje ostane inkubator kvalitetnih projekata.

Obzirom da je Varaždinska županija potpisala sporazum s UNDP-om oko uvođenja koncepta „Zelenog ureda“ u osnovne i srednje škole Varaždinske županije, župan Varaždinske županije Predrag Štromar tom je prigodom primio je 'Zelenu povelju' od predstavnika UNDP-a Mladena Antolića.

Pritom su oboje izrazili veliko zadovoljstvo iznimno uspješnom suradnjom u brojnim zajednički odrađenim projektima, dok je župan i poručio kako će se na razini Županije u budućnosti nastojati koristiti još više obnovljivih izvora energije, a uz to i nastaviti trošiti što manje energije, navodeći kako postoji veliki potencijal za korištenje geotermalne energije.

Nakon toga uslijedila je i podjela diploma polaznicima tečaja za energetske savjetnike kojim su stekli sva tehnička znanja povezana s uporabom energije u zgradarstvu. Naime, u sklopu UNDP-ovog projekta "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj" i 'Sustavnog gospodarenja energijom u hrvatskim gradovima i županijama' održana su dva ciklusa edukacije za energetske savjetnike tijekom kojih je educirano ukopno šezdesetak educiranih energetskih savjetnika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola.

U nastavku skupa održana su predavanja o UNDP-ovim projektima energetske efikasnosti u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji, projektima škola u području obnovljivih izvora energije i predstavljanja tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije i ekologijom, kao i instalacija solarnih i toplinskih sustava.

Predavanje o mjerama i postupcima energetske učinkovitosti u školama Varaždinske županije  održao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek koji je istaknuo kako Varaždinska županija gospodari s čak 108 objekata koje pohađa ukupno 20.000 učenika, a gdje je zaposleno 2.000 djelatnika.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući brojnim provedenim projektima danas se prosječno tri velike dvorane griju badava, osvjetljenje je u učionicama podignuto s 150 na 300 Luxa, potrošnja smanjena s 4,5 kW po učionici na 0,96 kW, katodni monitori zamijenjeni su LCD monitorima čime je na razini županije potrošnja smanjena za 50 kW, a to su samo neki od rezultata predstavljeni tijekom izlaganja.

Podsjetio je i kako je Varaždinska županija još 2004. godine započela s programom energetske učinkovitosti, a 2008. godine tom programu pridodala je program održive gradnje, dok je 2012. godine je započela s obnovljivim energijama.

Komentari