Varaždinska županija kreće u ofenzivu na EU fondove i državni novac

Objavljeno: 29.03.2012. 09:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Župan Predrag Štromar na sjednici Županijske skupštine predstavio je planove županijske vlasti za ovu i početak sljedeće godine vezano uz pripremu projekata za fondove Europske unije.

 U okviru svog izvješća o radu za drugu polovicu prošle godine, župan Predrag Štromar je najviše govorio o planovima za 2012. godinu pri čemu je istaknuo kako Varaždinska županija trenutno priprema konkretne projekte koje će do kraja godine ili početkom iduće kandidirati za dobivanje novca iz fondova Europske unije za regionalni razvoj. 

- Riječ je o dva nova centra izvrsnosti, centru izvrsnosti za drvo koji bi trebao biti smješten u Lepoglavi te centru izvrsnosti za nanotehnologiju koji bi trebao biti smješten u Novom Marofu. Pripremao i projekt razvoja zdravstvenog turizma u Varaždinskim Toplicama te projekt razvoja Sveučilišta Sjever u Varaždinu. U istom paketu je i cesta Varaždin – Krapina koja se već projektira - istaknuo je župan Štromar.

Kao ključne projekte naveo je i dogradnju zgrade kirurgije i izgradnju objedinjenog hitnog prijema Opće bolnice Varaždin koje bi trebalo započeti ove godine po modelu javno-privatnog partnerstva.

- Taj projekt uključuje i „topli spoj“ zgrade s internom te dogradnju kata za dijalizu. Razgovori idu u tom smjeru da bi 90 posto te investicije financiralo ministarstvo zdravlja, a 10 posto županija - rekao je župan.

Govoreći o prijevozu srednjoškolaca, izrazio je očekivanje da će država uz dosad osiguranih 70 milijuna kuna, osigurati još dodatnih 50 milijuna kuna, a sve kako bi se rasteretili proračuni županije, gradova i općina, a prije svega roditelja koji sada participiraju u troškovima prijevoza.

Nade polaže i u preuzimanje dijela obveza od strane države kad je riječ o javno-privatnom partnerstvu, u koje se kreće i na državnoj razini, a koje bi također trebale značajno rasteretiti lokalne proračune preuzimajući dio budućih, ali i prethodnih obveza za ono što je u županiji napravljeno posljednjih sedam godina.

Na kraju je istaknuo kako je optimist te kako vjeruje da će se svi najavljeni projekti i realizirati, a time i značajno podići standard, ali i sanirati županijski proračun.

Komentari