DAN SVJESNOSTI

Varaždinska županija osvijetlila Županijsku palaču u zeleno povodom Dana svjesnosti o gastrošizi

Objavljeno: 31.07.2020. 08:24

Zadnja izmjena: 31.07.2020. 08:26

Županijska palača na Franjevačkom trgu je sinoć bila osvijetljena u zelenu boju, čime se Varaždinska županija uključila u obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi, 30. srpnja.

U Hrvatskoj je prvi put organizirano obilježavanje Dana svjesnosti gastrošizi, urođenom i teškom stanju crijeva koje zahtijeva kirurški zahvat odmah nakon rođenja djeteta. Organizator je „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“, međunarodna organizacija koja okuplja djecu rođenu s gastrošizom, njihove roditelje i liječnike s ciljem podrške, istraživanja i podizanja svijesti javnosti o ovoj dijagnozi.

Organizacija od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj zahvaljujući Margareti Lovković iz Varaždinske županije, majci djeteta rođenog s gastrošizom.

„Gastrošiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa“, navedeno je na stranici Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

 

Više informacija dostupno je na stranici organizacije „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“ https://averysangels.org/gastroschisis/.

Komentari