Varaždinska županija prisutna na vodećem austrijskom energetskom sajmu

Objavljeno: 06.03.2012. 10:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Varaždinska županija

U organizaciji regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković boravio je, zajedno s ostalim predstavnicima županija, gradova i općina s područja Sjeverozapadne Hrvatske, u studijskom posjetu austrijskom Welsu.

U okviru svog boravka posjetio je vodeći austrijski sajam za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost gdje je cijela hrvatska delegacija dočekana pozdravnim govorom od strane Doris Schulz, direktorice Energetskog sajma u Welsu te Wofganga Neumanna, utemeljitelja svjetske nagrade 'Energy Globe' i jednog od pionira razvitka sektora obnovljivih izvora energije u Austriji.

Hrvatskim sudionicima tom je prilikom prezentiran i 'Energy Globe Online Portal', jedinstvena aplikacija za izračun ušteda u privatnim i javnim zgradama, a dogovorena je i suradnja s Agencijom i partnerima u provedbi energetskih projekata.

U sklopu studijskog putovanja delegacija je obišla paviljone energetskog sajma, edukacijski centar Welios te čeličanu Voestalpine Stahlvelten u Linzu. Uz to su posjetili i novo bioplinsko postrojenje u Engerwitzdorfu te pasivne škole Robinsonschule u Linzu.

Hrvatski sudionici također su imali prilike posjetiti i svjetski poznati centar 'Ars Electronica' u Linzu, a na inicijativu Gospodarske komore i Izvoznog centra Gornje Austrije održan je bilateralni sastanak s ravnateljem i predstavnicima Agencije na kojem su razmatrani modeli prijenosa znanja i iskustva u području poticanja energetske učinkovitosti u industriji i poduzetništvu.

Inače, manifestacija 'Svjetski dani održive energije' trenutno je najveća godišnja konferencija na području Europe koja nudi jedinstvenu kombinaciju događaja vezanih uz proizvodnju i upotrebu energije, a uključuje energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u zgradarstvu, industriji i prometu.

Cjelokupno događanje uključivalo je tri konferencije), brojne seminare i prezentacije, razne obilaske te energetski sajam na kojem je  izlagalo preko 1600 izlagača.

Cilj putovanja bio je senzibilizirati sve sudionike za nužno potrebne mjere na području uštede energije u javnom sektoru.

Komentari