Varaždinska županija u lipnju domaćin konferencije o EU

Objavljeno: 21.01.2011. 17:24

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Jučer je u Ptuju održan drugi koordinacijski sastanak u sklopu projekta „Sretna djetelina s četiri lista“. Sastanku su prisustvovali predstavnici regija koje sudjeluju u projektu i predstavnici Instituta europskih regija, a Varaždinsku županiju predstavljale su zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica i koordinatorica projekta za Varaždinsku županiju Larisa Križan kako bi dogovorile detalje oko domaćinstva stručne konferencije na temu “Očekivanja od Europske unije“.

Riječ je o konferenciji koja će se u lipnju održati u Varaždinskoj županiji, a na kojoj će sudjelovati predstavnici Europske komisije, stručnjaci starih i novih članica, potencijalnih kandidata, te regionalni političari i gospodarstvenici. Na početku sastanka prisutne je pozdravio gradonačelnik grada Ptuja Štefan Čelan, koji je naglasio važnost razmjene iskustva i suradnje između starih i novih članica, te važnost uključivanja mladih.

Predsjednik Instituta europskih regija Franz Schausberger, koji je ujedno i vodeći partner i glavni koordinator projekta, pojasnio je da se projektne aktivnosti provode u skladu s terminskim planom, tako da su do sada održana 2 Café d'Europe Régional, i to 22. listopada 2010. u Zalaegerszegu u Mađarskoj i 3. prosinca 2010. u Jennersdorfu u Austriji. Inače, Café d'Europe Régional: „Emocionalne i kulturne raznolikosti Europe“ zamišljen je kao aktivnost u sklopu koje se u popularnom javnom okupljalištu, poput kafića, okupljaju regionalni političari, mladi, gospodarstvenici i predstavnici medija, te raspravljaju o prednostima, nedostacima, iskustvima i izazovima članstva u EU.

Na sastanku je istaknuto kako su počele pripreme za školski projekt „Moja domovina, tvoja domovina“. Riječ je odabiru najboljih učeničkih radova u okviru školskog projekta gdje učenici svojim vršnjacima u drugim regijama predstavljaju svoju regiju. Ovaj će se odabir održati u ožujku, a pet najboljih radova iz svake države, koji će biti objavljeni u publikaciji projekta, odabrat će međunarodni žiri. Između ostalog, učenici će moći raspravljati o radovima svojih vršnjaka na satu engleskog jezika te na taj način upoznati način života mladih i regije susjednih država.

Raspravljalo se oko organizacije putujuće izložbe regionalnih umjetnika „Regionalna kultura=europska kultura“ koja će započeti u Brčkom 18. ožujka, odakle će se svaka dva mjeseca seliti u drugu regiju, domaćina izložbe.

Inače, cilj projekta je približiti građanima Europsku uniju, ciljeve i prednosti članstva, te im omogućiti da iznesu svoja mišljenja i stavove o EU. Također, cilj je osnažiti suradnju među regijama koje sudjeluju u projektu i osnažiti lokalnu i regionalnu samoupravu u informiranju građana. U projektu sudjeluju općine Oberwart, Güssing i Jennersdorf (Austrija), županije Vas i Zala (Mađarska), regije Pomurska i Podravska (Slovenija), Distrikt Brčko te hrvatske županije: Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Varaždinska, a na projektnom području živi ukupno 1.752.000 stanovnika.

Komentari