Varaždinska županija u projektu poticanja udomljavanja romske djece

Objavljeno: 19.08.2014. 14:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: UNICEF

Znatno veći broj romske djece u odnosu na djecu drugih nacionalnosti odrasta u institucionalnoj skrbi i to u većini zemalja u kojima žive Romi, pokazale su studije provedene u Europskoj uniji.

Stereotipi, predrasude i stigmatizacija značajno smanjuju romskoj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi prilike za odrastanjem u toplom i brižnom okruženju udomiteljske ili posvojiteljske obitelji.

Šanse za udomljavanjem i posvajanjem romske djece s teškoćama u razvoju još su manje, a zbog nemogućnosti bioloških obitelji da im pruže odgovarajuću skrb, ta djeca najčešće prve godine života provedu u ustanovi.

Kako bi romskoj djeci osigurali ostvarivanje prava na kvalitetnu obiteljsku skrb, Forum za kvalitetno udomiteljstvo i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuli su projekt pod nazivom Razvoj udomiteljstva za djecu romske nacionalnosti. Projekt uključuje edukaciju udomitelja i stručnjaka, razmjenu iskustava, individualni rad s udomiteljima te senzibilizaciju udomitelja, stručnjaka, ali i šire javnosti.

Provest će se u trima županijama: Međimurskoj, Varaždinskoj i Istarskoj županiji, s ciljem da se djeca koja su ostala bez roditeljske skrbi zbrinu u motiviranim, osnaženim i kompetentnim udomiteljskim obiteljima. Postojeće udomiteljske obitelji projektom će se educirati i osnažiti da se lakše odluče za udomljavanje romske djece, a posebno će se poticati udomiteljstvo unutar romske zajednice kako bi se djeci osiguralo odrastanje u tradiciji i kulturi u kojoj su rođeni.

U tri županije trenutno 287 udomiteljskih obitelji brine o 478 djece, od čega 60 romske djece, dok je u cijeloj Hrvatskoj u udomiteljskim obiteljima smješteno oko 1800 djece, od čega 99 romske djece.

Prema podacima centara za socijalni skrb, samo u ove tri županije trenutno postoji potreba za udomljavanjem 34 djece romske nacionalnosti.

Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, a iskustva i znanja prikupljena u ove tri županije pretočit će se u preporuke za unapređenje udomiteljstva za djecu romske nacionalne manjine na nacionalnoj razini. U sklopu projekta organizirat će se i Nacionalni susret udomitelja iz cijele Hrvatske, kako bi se potencijalni udomitelji dodatno senzibilizirali za prava i potrebe romske djece u Hrvatskoj.

Organizatori očekuju da će projektom educirati 205 udomiteljskih obitelji te da će u konačnici barem dvadesetak romske djece pronaći brižan i topao dom u nekima od njih, a u konačnici i bolje životne prilike.

Sporazum o suradnji na ovom projektu danas su potpisale Mladenka Ravenski, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo i predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku, Valentina Otmačić.

Mladenka Ravenski je predsjednica Udruge udomitelja "Nada" Ivanec.

Komentari