vrijednost od 10 milijuna kuna

Varaždinska županija u suradnji s AZRA-om prijavila projekte energetske obnove za 3 osnovne škole

Objavljeno: 23.02.2017. 16:29

Zadnja izmjena: 23.02.2017. 16:37

Foto: Arhiva

Varaždinska županija je, u suradnji sa školama i s Agencijom za razvoj Varaždinske županije na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za sufinanciranje energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja prijavila 3 projekta i to za Osnovnu školu Franjo Serta Bednja, Osnovnu školu Veliki Bukovec, te Srednju školu Novi Marof.

Riječ je o projektima ukupne vrijednosti od gotovo 10 milijuna kuna. AZRA je pružala savjetodavnu podršku u pripremi projekata energetske učinkovitosti škola, dok je ulogu partnera u ovom Pozivu preuzeo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 pregledao projekte i potvrdio njihovu spremnost za prijavu.

-Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, što će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50%, a što će se u još većem postotku realizirati i u ove tri škole koje smo prijavili na natječaj – istaknuo je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić.

Prijavljen i projekt za novomarofsku školu

Direktor AZRA-e ističe kako je bila planirana prijava i još nekoliko projekata energetske obnove škola, jer operativni, odnosno ljudski kapaciteti AZRA-e i Županije to omogućuju, no ograničavajući faktor su kao i najčešće financijski kapaciteti.

-No, zato je Varaždinska županija u suradnji s AZRA-om na jedan drugi natječaj prijavila još jedan projekt koji će doprinijeti povećanju energetske učinkovitosti škole, konkretno obnovu ovojnice zgrade Osnovne škole Novi Marof ukupne vrijednosti 1.229.590 kuna, u sklopu javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje projekata u 2017. godini prema Programu podrške regionalnom razvoju – izjavio je Lukačić.

Zadovoljstvo uspješnom prijavom novih projekata energetske obnove škola izrazio je i župan Predrag Štromar.

- Varaždinska županija prednjači u energetskoj obnovi javnih zgrada, a tu mislim i na obrazovne institucije. Mi smo energetsku obnovu započeli još prije sedam godina i to vlastitim financijskim sredstvima, a na temelju toga napravljen je državni program energetske učinkovitosti kojeg država financira uglavnom s 40 posto. Drago nam je zbog toga. Naime, tu se radi o višemilijunskim uštedama, a dobiva se i novi, drugačiji odnosno ljepši izgled samih zgrada – kazao je župan Štromar.

Komentari