u mađarskom veleposlanstvu

Već tradicionalno Varaždinske barokne večeri predstavljene u Beču

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.09.2017. 16:54

Zadnja izmjena: 05.09.2017. 17:00

I ove je godine nastavljena tradicija predstavljanja Varaždinskih baroknih večeri u glavnom austrijskom gradu Beču. Brojnim uzvanicima u Mađarskom veleposlanstvu domaćini su sinoć bili Janos Perenyi, mađarski veleposlanik u Austriji i njegova hrvatska kolegica Vesna Cvjetković, veleposlanica RH u Austriji.

Veleposlanici su se u svojim govorima osvrnuli na povijesne veze Austrije, Mađarske i Hrvatske, posebice vremena kada je Varaždin bio glavni grad, te na ovogodišnje partnerstvo VBV-a s Mađarskom. Okupljene je pozdravila i predsjednica žirija VBV-a muzikologinja Zdenka Weber koja je istaknula značaj Baroknih večeri kao najvećeg kulturnog događaja u ovom dijelu Hrvatske. Dodala je je njegova posebnost to što je drugačiji od drugih europskih festivala barokne glazbe, jer specijaliziran je upravo i samo za baroknu glazbu.

Među uzvanicima bili su i zamjenici varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica i Zlatan Avar, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević, ravnatelj Varaždinske glazbene škole Davor Matačić, Peter Tyran, član Kluba mecena VBV-a u Beču, te predstavnik sponzora-Mobilisisa Krešimir Meštrić.

Glazbenu baroknu pozivnicu na Varaždinske barokne večeri okupljenima su uputili i mađarski glazbenici Judit Andrejszki i Zsolt Szabo, koji će zajedno s drugim glazbenicima okupljenim u ansambl Musica Profana nastupiti 29. rujna u varaždinskoj Uršulinskoj crkvi.

Komentari