solarni paneli

Varaždinske osnovne škole proizvodit će energiju na krovovima za svoje potrebe

Kako navode iz Grada Varaždina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je projekt i poslao gradonačelniku Nevenu Bosilju na potpis ugovor kojim će osigurati sufinanciranje u iznosu od 40 posto...
Objavljeno: 09.11.2022. 14:56

Zadnja izmjena: 09.11.2022. 16:56

Na krovovima šest varaždinskih osnovnih škola bit će instalirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Kako navode iz Grada Varaždina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je projekt i poslao gradonačelniku Nevenu Bosilju na potpis ugovor kojim će osigurati sufinanciranje u iznosu od 40 posto potrebnih sredstava. Naime,  ukupna vrijednost projekta instaliranja fotonaponskih elektrana procjenjuje se na  1,6 milijuna kuna, a Fond će sudjelovati u pomoći do najviše 648,2 tisuće kuna, odnosno 40 posto.

Rok za provedbu projekta je 18 mjeseci, a planira se da će fotonaponske elektrane biti instalirane na  prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj, petoj i sedmoj osnovnoj školi u Donjem Kućanu. Nabava za odabir izvođača i postava fotonaponskih elektrana provoditi će se u 2023. godini.

- Nakon što smo uložili značajna sredstva u energetsku obnovu škola i vrtića, ovo je još jedan značajan pomak u zadovoljavanju naših visokih standarda postizanja energetske učinkovitosti i neovisnosti. U vrijeme kada se suočavamo s globalnom energetskom krizom, usmjeravanje na obnovljive izvore energije je više nego opravdano i svaka uložna kuna, odnosno euro višestruko se vraćaju. Nastavit ćemo i dalje s projektima iz naše varaždinske zelene agende jer želimo postići što veći stupanj energetske neovisnosti svih naših institucija i poduzeća - rekao je Bosilj.

Komentari