Aquae Iasae

Rimsko nalazište u Varaždinskim Toplicama - evo što je napravljeno, a što se planira raditi

Sustavni radovi koji su se ove godine provodili od kraja rujna do kraja studenog privedeni su kraju, a radovi na dijelu južno i zapadno od izvorišta započet će iduće godine.
Objavljeno: 15.12.2021. 12:11

Zadnja izmjena: 15.12.2021. 12:15

Foto: Rekonstrukcija parka Aquae Iasae

Radovi na istočnom zidu kanala i zapadnom dijelu trijema arheološkog parka Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama u svrhu muzeološke prezentacije nalazišta, koji su se ove godine provodili od kraja rujna do kraja studenog, privedeni su kraju, a sustavni radovi na dijelu južno i zapadno od izvorišta započet će iduće godine.

  • Prva faza radova: U prvom dijelu radova na rimskom svetištu sanirani su zidovi u zapadnom dijelu svetišta, na zapadnom zidu trijema i na dijelu rimskog kanala, obavljena je drenaža tla, radilo se na opločenju oko izvorišta te su obavljeni radovi na opremanju lokaliteta u svrhu muzeološke prezentacije. 
  • Natkriven prostor sa sustavom kanalizacije: Riječ je o prostoru koji je u rimsko vrijeme bio natkriven, ali nije bio u funkciji svetišta, već se na tom mjestu nalazio potporni široki zid te kanal kojim se voda iz kanala oko hramova odvodila u sustav kanalizacije.
  • Struktura iz 2. stoljeća: Drugi dio radova obuhvatio je rimsko opločenje oko termalnog izvora koje je zbog istraživanja bilo pomaknuto s originalnog položaja. Radi se o strukturi koja je postavljena prilikom gradnje svetišta u 2. stoljeću te je bila obnovljena u 4. stoljeću. 
  • Planovi za iduću godinu: Nastavak radova u tom dijelu nalazišta planira se slijedeće godine, a u planu je sanacija zapadnog zida kanala i nasipavanje šljunka između zidova, što je ujedno i završna faza drenaže.
  • Kameni blokovi od tone: Ove je godine u originalan položaj radovima vraćeno oko 40 kamenih blokova, čija je težina bila čak i do 1.000 kilograma. U svrhu muzeološke prezentacije lokaliteta za pokrivanje zidova rimskog izvorišta izrađene su metalne konstrukcije s pokrovom te nadstrešnice za dva kamena spomenika izložena na istočnom trijemu, a lokalitet je opremljen i interpretacijskim pločama s podacima o istraživanju i nalazima.
  • Ograničena sredstva: Kako navode iz Grada Varaždinskih Toplica, zbog trenutne situacije, ali i ograničenih sredstava namijenjenih za očuvanje arheološke baštine, posljednjih je godina planirana dinamika radova usporena. Ipak, zbog važnosti lokaliteta, Ministarstvo kontinuirano podržava i financira program Arheološkog muzeja u Zagrebu, kako bi se očuvala i prezentirala vrijedna arheološka baština Aquae Iasae. 
  • Skora prezentacija lokaliteta?: Iako je dinamika radova zbog navedenih ograničenja znatno usporena, u planu je da se povodom obilježavanja 70 godina arheoloških istraživanja u Varaždinskim Toplicama, tijekom 2023. godine, uz multimedijalnu izložbu na lokalitetu predstavi i navedeno rimsko svetište i kupalište.

Komentari