u sklopu Tjedna kajkavske kulture

Varaždinske Toplice dio izložbe Vode Hrvatskog zagorja u Krapini

Piše: eVaraždin

Objavljeno: 10.09.2020. 10:27

Zadnja izmjena: 10.09.2020. 10:42

U Muzeju Krapinskih neandertalaca u sklopu Tjedna kajkavske kulture otvorena je izložba Vode Hrvatskog zagorja kojom se želi ukazati na bogatstvo i raznolikost voda te njihovu upotrebu, s fokusom na tri lokaliteta: Varaždinske, Stubičke i Krapinske Toplice.

Iz Zavičajnog muzeja Varaždinskih Toplica za izložbu su ustupljeni brojni eksponati iz arheološke, balneološke i povijesne zbirke. - Drago mi je što smo postali dio tradicionalne manifestacije, velikog festivala Tjedna kajkavske kulture. Ovo je početak jedne lijepe suradnje. Ništa ne znači eksponate držati negdje sakrivene u prašini, već ih treba izlagati i o njima se treba pričati. Ova izložba tematski se veže na naš skup „Aquae Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra“, koji, nažalost, ove godine nismo imali u sklopu manifestacije „Aquafest” – rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović kazala je kako je za izložbu ustupljena vrlo vrijedna arheološka građa iz muzejske arheološke zbirke. - Posebno su kolege zamolile da se po prvi puta posuđuju neki predmeti poput geoloških originalnih uzoraka bušotina B1 i B2, odnosno originalnih uzoraka geološkog bušenja našeg izvorišta ljekovite termalne vode koji se i danas nalazi u gradskom parku. Po prvi puta smo s kolegom Vasiljevićem odabrali i restauriranu građu iz povijesne i balneološke zbirke, lječilišne zbirke Varaždinskih Toplica koja preko karata, mapa i nacrta prikazuje kupališne objekte koji su i danas zaštitni brend lječilišta i našeg grada – rekla je ravnateljica te dodala kako su predstavljene i dvije zgrade, Konstantinova kupelj i lječilište te Pučka kupelj.

Izložba je za razgled otvorena do 9. prosinca 2020. godine.

Komentari