Konzervatorski odjel iz Varaždina

VARAŽDINSKE TOPLICE Dođite i saznajte nešto više o konzervatorsko - restauratorskim radovima na tradicijskoj kući

Objavljeno: 25.09.2019. 09:26

Zadnja izmjena: 25.09.2019. 09:35

Povodom obilježavanja Dana europske baštine 2019. u perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama danas će se održati prezentacija konzervatorsko - restauratorskih radova na zaštićenom spomeniku kulture - tradicijskoj kući koja se nalazi u sastavu Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Organizatori programa su Konzervatorski odjel iz Varaždina, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i Grad Varaždinske Toplice.

Drvena tradicijska kuća izgrađena je 1801., a 1936. preseljena je iz sela Možđenca na današnju lokaciju u perivoj. Od 1967. u njoj je smješten dio etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice - tradicijski kućni inventar. Ovaj tradicijski objekt spada u raritetne primjerke tradicijske arhitekture s obzirom da su očuvane sve značajke povijesnog načina gradnje.

Proteklih nekoliko godina izvedeni su opsežni radovi obnove i građevinska sanacije kuće. Tako je obnovljen slamnati krov, u cijelosti unutrašnjost kuće, obnovljeni su drveni zidovi premazani glinom, prozori i vrata. Radovi obnove većim djelom su financirani od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a sufinancirani su od Grada Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

O provedenim radovima govorit će Vesna Juraga Pascuttini pročelnica Konzervatorskog odjela iz Varaždina, a prezentacija započinje u 18 sati.

Komentari