samoodrživost

Varaždinske Toplice grade smart kvart, evo o čemu se radi

Kako je navela gradonačelnica, prema Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ispunili su sve uvjete za gradnju smart kvarta, pa je sljedeći korak potpisivanje ugovora o darovanju državnog zemljišta na kojem će se taj kvart graditi.
Objavljeno: 11.11.2021. 19:07

Zadnja izmjena: 11.11.2021. 19:10

U Varaždinskim Toplicama trenutno teku radovi na projektu aglomeracije, radi se na razvoju turizma, a Grad bi također uskoro trebao dobiti i novi smart kvart.

Naime, smart kvart naziv je projekta izgradnje novog stambenog naselja u Toplicama za rješavanje njihovog stambenog pitanja mladih. Kako je navela gradonačelnica Dragica Ratković, prema Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ispunili su sve uvjete za gradnju smart kvarta, pa je sljedeći korak skoro potpisivanje ugovora o darovanju državnog zemljišta na kojem će se taj kvart graditi. Radi se o samoodrživom kvartu koji bi se trebao grijati pomoću geotermalnog potencijala.

- Želimo zadržati naše stanovništvo i privlačiti doseljavanje mladih. Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju imati potrebe za radnom snagom, ponajviše u ugostiteljstvu i medicini, a kako bi mladi bili zainteresirani za dolazak u Toplice, moramo im nešto i ponuditi - rekla je gradonačelnica.

Turistički potencijal

Nastavljaju se i radovi na arheološkom nalazištu - Toplice imaju velik potencijal za zdravstveni turizam zbog termalnih izvora, a u pripremi je apliciranje na natječaj kojeg bi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije trebalo raspisati krajem ovog mjeseca. Kako je navela gradonačelnica, u svrhu turizma Grad radi i na očuvanju okoliša, kao i na području Grada, a tu je i privatna investiciju u turizmu te sve više kuća za odmor s pričom koje privlače sve veći broj turista.

Komentari