pročitajte

Varaždinske Toplice izdale preporuke za sprečavanje širenja korona virusa

Objavljeno: 17.03.2020. 09:36

Zadnja izmjena: 24.03.2020. 10:19

U povodu epidemiološke opasnosti od širenja i zaraze bolesti uzrokovane koronavirusom COVID-19, na temelju obavijesti, odluka i priopćenja središnjih tijela državne uprave, nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Grada Varaždinskih Toplica donio je nekoliko mjera, odnosno preporuka.

  • Odlučeno je da se više neće izdavati suglasnost za održavanje javnih skupova i organiziranih okupljanja na kojima se očekuje dolazak većeg broja ljudi, a preporuka je odgoditi takva događanja do daljnjega. Također, preporučuje se odgoditi ili otkazati javne priredbe sportskog ili zabavnog karaktera kao i veća okupljanja građana (koncerti, priredbe, predstave, radionice, javne tribine, veći poslovni susreti, okupljanja većeg broja građana i sl. događanja u zatvorenim ili otvorenim prostorima), a sportska natjecanja trebaju se održavati bez gledatelja.
  • Sukladno Odluci gradonačelnice Grada Varaždinskih Toplica od 13. ožujka 2020., svim se roditeljima i skrbnicima djece korisnika dječjih vrtića na području Grada Varaždinskih Toplica preporučuje da djecu zbrinu kod kuće i ne dovode u vrtiće. Iznimno, ukoliko djecu nije moguće zbrinuti kod kuće moguće je zbrinjavanje djece u dječjim vrtićima koji, iz navedenog razloga, zasada ne obustavljaju svoj rad, no dužni su ograničiti izvođenje svih programa predškolskog odgoja osim boravka djece, ograničiti izlaske djece iz dječjih vrtića, u slučaju manjeg broja djece ograničiti broj prisutnih zaposlenika te se strogo pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za postupanje u odgojno-obrazovnim ustanovama.
  • U slučaju neizbježnog ili neodgodivog održavanja događanja suprotno preporukama ove Odluke, organizatorima se nalaže provedba sigurnosnih preventivnih mjera, u smislu osiguranja najviših mogućih higijenskih standarda (dezinfekcija i čišćenje prostora, osiguranje dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava i sredstava za održavanje higijene, osiguranje prostora dovoljnog za izbjegavanje bližeg tjelesnog kontakta sudionika, isticanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o izbjegavanju uobičajene neverbalne komunikacije, održavanju osobne higijene i postupanju u sumnji na zarazu koronavirusom COVID-19.
  • Rad trgovina, ugostiteljskih i drugih objekata te prostora u kojima se obavljaju uslužne djelatnosti treba organizirati tako da se održava međusobna udaljenost
  • između osoba od najmanje jednog metra te da se osiguraju sve preventivne mjere zaštite i održanja higijene osobnog prostora preporučene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a po mogućnosti ograničiti radno vrijeme do najdulje 20:00 sati.
  • Prema odluci Stožera, upravi Grada Varaždinskih Toplica i svim javnim ustanovama i trgovačkom društvu čiji je vlasnik, odnosno osnivač Grad Varaždinske Toplice, ali i svim ostalim javnim ustanovama, poslovnim i gospodarskim subjektima na području Grada Varaždinskih Toplica, preporučuje se da postupe u skladu s Preporukom Ministarstva uprave za rad tijela državne uprave u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19.
  • Nadalje, komunalnom trgovačkom društvu ovlaštenome za organizaciju i provedbu sahrana, preporučeno je ograničavanje broja prisutnih građana na sahrani isključivo na članove uže obitelji.
  • Osobama koje su u protekla 24 sata na područje Republike Hrvatske došle iz područja zahvaćenih epidemijom (npr. Njemačka, Austrija, Švicarska, Francuska, Slovenija, i dr.) preporučuje se da se pridržavaju primljenih uputa o samoizolaciji u trajanju od 14 dana. U slučaju pojave zdravstvenih smetnji respiratornog sustava (kašalj, grlobolja i povišena temperatura) takve osobe ne smiju odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, već je nužno prethodno kontaktirati liječnika obiteljske medicine koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom. Takve osobe trebaju dati podatke o tijeku bolesti i navesti svoje kretanje unatrag 14 dana te čekati daljnje upute liječnika.

 

Komentari