Stvaranje preduvjeta

Varaždinske Toplice od “Opruge“ kupuju zemljište za novi autobusni kolodvor

Objavljeno: 30.03.2016. 18:21

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić i njen zamjenik Nedjeljko Mihalić uspjeli su se izboriti za potporu Gradskog vijeća za kupnju zemljišta od topličke tvrtke Opruga d.d. Osiguranje zemljišta glavni je preduvjet za pokretanje pregovora s privatnim investitorom oko izgradnje novog autobusnog kolodvora.

Naime, Gradsko je vijeće, na sjednici održanoj u utorak, potvrdilo odluku o kupnji zemljišta od tvrtke Opruga radi izgradnje mosta i prilazne ceste kako bi se stvorili uvjeti za izgradnju novog autobusnog kolodvora.

Unatoč primjedbama vijećnika oporbe te zahtjeva vijećnika HSLS-a da se ta točka makne s dnevnog reda sjednice, gradonačelnica Goranka Štefanić dodatnim pojašnjenjima, kao i činjenicom da bi odugovlačenje moglo ugroziti cijeli projekt, uspjela je osigurati potrebnu većinu za odluku o kupnji zemljišta za što će se iz proračuna osigurati iznos od milijun i 50 tisuća kuna.

Pojasnila je da se u međuvremenu treba napraviti parcelacijski elaborat nakon kojeg će cijena zemljišta najvjerojatnije biti i manja od milijun i 50 tisuća kuna, odnosno kada će se znati točna površina nekretnine.

Presečki grupa spremna investirati

Potvrdila je i da je predstečajni upravitelj tvrtke Opruga dozvolio prodaju nekretnine, ali da ta sredstva moraju ići za zaostale plaće radnika Opruge, što znači da se ne mogu „prebijati“ dugovi Opruge prema Gradu. Dio sredstva od kupnje zemljišta utrošit će se i za namirenje dugova Opruge prema osiguravajućem društvu Croatia osiguranje što će osigurati skidanje zabilježbe spomenutog osiguravajućeg društva sa zemljišta.

Gradonačelnica Štefanić ponovila je i da postoji pismo namjere Presečki grupe za gradnju novog kolodvora.

– Grad će dati zemljište dok će Presečki grupa snositi troškove izrade dokumentaciju i gradnje kolodvora. Sada je prilika da konačno našim mještanima osiguramo novi autobusni kolodvor kakvog ovaj grad zaslužuje. Grad Varaždinske Toplice stvorile su sve uvjete za izgradnju novog kolodvora i na vama vijećnicima je odluka hoćete li tu priliku iskoristiti u interesu mještana – poručila je na kraju rasprave gradonačelnica Štefanić nakon čega je prijedlog odluke za kupnja zemljišta dobio jednoglasnu podršku svih prisutnih vijećnika.

Kupnja zemljišta može se, prema najavama iz Grada, riješiti bez novog zaduživanja.

– Takvu likvidnost potvrđuje situacija u prošlogodišnjem proračunu gdje je u potpunosti isplaćen kredit u iznosu od milijun kuna, što znači da je Grad sposoban iz tekućih priliva osigurati sredstva za kupnju zemljišta – pojasnio je zamjenik gradonačelnice Mihalić.

Komentari