Varaždinske Toplice: Želimo biti najposjećenija destinacija kontinentalog turizma

Objavljeno: 04.05.2015. 07:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija/Arhiva eVaraždin.hr

Prirodne ljepote, arheološko nalazište, važan prometni pravac autocesta Budimpešta-Varaždin-Zagreb-Rijeka, koja je od međunarodnog značaja, izvorište termalne vode, stvaraju dobro polazište za razvoj kontinentalnog turizma u malom gradiću velikih potencijala.

Posljednjom odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica donesen je i značajni dokument temeljem kojeg će se prijavljivati projekti na fondove Europske unije, Strategija razvoja grada od 2014. do 2020. Glavna smjernica gradske vlasti je razvoj turizma.

– Cilj nam je postati najposjećenijom destinacijom kontinentalnog turizma, zdravstvenog i rekreativnog. Resurse imamo. Kulturne – rimske iskopine, termalnu vodu, i što više treba? Jasno da govorim o bazi na koju sada treba nadograđivati kvalitetne sadržaje. Da bismo ostvarili viziju, potreban je novac, a da bismo ga namaknuli, potrebni su Fondovi EU. Bez Strategije, to je nemoguće – smatra toplička gradonačelnica Goranka Štefanić.

Inače, Strategijom i planom državnog razvoja turizam je stavljen u vrh djelatnosti na kojima se bazira gosospodarski razvoj države. Posljednjih se godina sve veća važnost pridaje kontinentalnom turizmu.

– Imamo Toplice, ali današnji pristup razvoju turističkih odredišta diktira i cijeli niz pratećih sadržaja u funkciji produžavanja turističke sezone, ali i turizam koji će privući sve kategorije posjetitelja – ističe Štefanić.

Varaždinske Toplice su najstarije i najznamenitije prirodno lječilište u Hrvatskoj. Grad Varaždinske Toplice sa zdravstveno-rekreativnim turizmom predstavlja po broju smještajnih jedinica i broju noćenja najznačajniju županijsku turističku destinaciju. U planu je nekoliko novih hotela, šetnice, disc-golf igrališta, biciklističke staze, golf igrališta za što se aktivno traže investitori.

Radi se na tome da se podigne i standard života u gradu i pripadajućim naseljima. Radi se na poboljšanju prometne infrastrukture, postavljaju se autobusna stajališta, javna solarna rasvjeta, a u planu je i izgradnja dječjeg vrtića.

– Što se tiče sportsko-rekreativnog turizma, u pregovorima smo i razgovorima s investitorima. Također, radimo na projektu novog dječjeg vrtića, što ćemo i kandidirati na natječaje. Započeli smo i radove na mrtvačnici u Rukljevini, čime ćemo riješiti probleme koje naši mještani imaju kod pokopa. Jedino što nam je važno jest dobrobit Grada. Za politikanstvo i strančarenje nemam vremena niti me zanima. I do sada smo odrađivali puno posla, a sad, kad je donijeta Strategija, vrata fondova širom su nam otvorena. Na nama je da mudro odabiremo natječaje na koje ćemo se prijavljivati u skladu s vizijom koju smo zacrtali – zaključuje Štefanić i dodaje kako su trenutno u fazi traženja investitora za izgradnju trgovačkog centra, odnosno supermarketa za koji u topličkom kraju postoji velika potreba.

Članak je prenesen iz mjesečnika 30 dana

Komentari