Trojac oštetio "Varaždinec" za 4,4 milijuna kuna

Objavljeno: 03.05.2011. 13:48

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Nakon saslušanja na Županijskom sudu u Varaždinu, istražna sutkinja Biserka Plesničar odredila je Ernestu i Sveboru Fišeru te Davoru Mašiću zadržavanje u trajanju od 48 sati. Čelni ljudi Varaždinskih vijesti osumnjičeni su da su oštetili tvrtku i državni proračun za ukupno 4,4 milijuna kuna.

Čelnici varaždinskog lokalnog tjednika „Varaždinske vijesti“, glavni urednik i direktor Ernest Fišer (68), njegov zamjenik Svebor Fišer (37) i rukovoditelj marketinga Davor Mašić (40) privedeni su u istražni centar Županijskog suda u Varaždinu uz kaznene prijave za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

>> Tužiteljstvo zatražilo pritvor za Fišere i Mašića

Istražna sutkinja Biserka Plesničar nakon saslušanja svoj je trojici odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Ernest Fišer prvoosumnjičeni

Fišere i Mašića sumnjiči se da su tvrku Varaždinske vijesti d.d. i državni proračun oštetili za ukupno 4,4 milijuna kuna.

Prvoosumnjičeni je direktor i glavni urednik Ernest Fišer, kojeg se sumnjiči da je u proteklih desetak godina kroz fiktivne putne naloge iz „Varaždinskih vijesti“ izvukao 3 milijuna kuna. Dio novca je zadržavao za sebe, a dio je bio namijenjen za isplate honorara i plaća u tjedniku.

Fišera se također sumnjiči da je u razdoblju od 2006. do 2010. tražio od računovodstva tvrtke da lažno prikaže bilancu tvrtke, kako bi si mogao isplatiti stimulaciju na plaću, i na taj način je iz tvrtke izvukao dodatnih 400 tisuća kuna.

Sumnjiči ga se i da je troškove građevinskih radova na objektu u svom vlasništvu prebacio na račun „Varaždinskih vijesti“ i na taj način oštetio tvrtku za 290 tisuća kuna.

Osnovali zasebno poduzeće za izvlačenje novca

Svu trojicu se sumnjiči da su dogovorno osnovali drugo poduzeće s ciljem izvlačenja novca iz „Varaždinskih vijesti“. Iako ni na sudu ni u policiji nisu željeli reći ime te tvrtke, navodno se radi o tvrtki „Varaždinec Plus“ koja je u vlasništvu sve trojice osumnjičenih.

Ta tvrtka je od „Varaždinskih vijesti“ kupovala novine u pola cijene i prodavala ih na tržištu po punoj cijeni. Razliku u cijeni zadržavali su za novo poduzeće.

Na taj način oštetili su Varaždinske vijesti za dodatnih 350 tisuća kuna.

Obitelj Fišer drži 21 posto Varaždinskih vijesti

Ernest Fišer je na mjesto glavnog urednika i direktora „Varaždinskih vijesti“ došao početkom 90-h godina prošlog stoljeća i to s mjesta direktora Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“. Prije toga, u vrijeme socijalizma, bio je i direktor HNK u Varaždinu. Njegov sin Svebor u „Varaždinske vijesti“ stigao je početkom 2000-ih godina i napredovao do funkcije zamjenika direktora.

Do danas Ernest Fišer i njegova obitelj postali su jedni od većih dioničara „Varaždinskih vijesti“. U vlasništvu obitelji Fišer je naime oko 21% dionica, otprilike isto ima i Grad Varaždin, bivši direktor varaždinske građevinske tvrtke „Cesta“ Đuro Podvezanec ima oko 16% dionica, a tvrtka „Derma“ oko 11% dionica.

Mašić vodio lokalnu kampanju  za HSLS i HNS

Rukovoditelj marketinga „Varaždinskih vijesti“ Davor Mašić posjeduje oko 5% dionica. Mašić je u tvrtku stigao sredinom 90-ih godina i u početku je  bio zaposlen kao distributer novina. Kroz godine je napredovao do mjesta rukovoditelja marketinga u tvrtki.

Mašić je inače poznat i po tome da je 2005. godine uoči lokalnih izbora bio uključen u kampanju HSLS-a i HNS-a u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu. To nam je potvrdio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuvši da je Mašić u kampanju bio uključen kao privatna osoba, a ne kao zaposlenik „Varaždinskih vijesti“ ili tvrtke „Varaždinec Plus“.

Komentari