Varaždinski bunkeraši točili delanec i nudili prostitutke

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 21.03.2014. 10:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Nakon završetka drugog svjetskog rata u Varaždinu i okolnim naseljima snalažljivi pojedinci razvili su do savršenstva isplativ biznis - ilegalno točenje alkoholnih pića u „bunkerima“. Po dugovječnosti, u Varaždinu je možda najpoznatiji bio bunker „Pri Mateku“ u Ulici Vilka Novaka u kojeg su navraćali radnici na rakiju i „glavobolček“ ...

To ne čudi jer tradicija „bunkerašenja“ u našem kraju seže u 18. stoljeće. Tadašnje inspekcije i policija imali su pune ruke posla da uđu u trag bunkerima, u kojima se najviše ispijala rakija i prodavao domaći „delanec“.

Uz vino išle i pucice

Skrivenih lokacija, na kojima su bunkeraši u najvećoj diskreciji dočekivali mušterije – bilo je po cijelom gradu. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća u nekim od dvadeset bunkera posao prodaje vina na „crnjaka“ kombiniran je s prostitucijom. Najveći problem tim varaždinskim poslijeratnim ilegalcima bio je – alkohol.

Naime, često su gosti iz bunkera izlazili pijani, a njihov dar govora iskoristili bi uvijek znatiželjni inspektori. Potonji su na sve moguće načine pokušavali doznati gdje su skrovita mjesta i tko su vlasnici bunkera, kako bi ih priveli pred lice pravde. Treba znati da za bunkeraše vlasti nisu imale milosti. Tako je 1955. godine sudac za prekršaje Narodnog odbora Gradske općine kaznio novčanim globama trojicu građana jer su prodavali vino u ˝bunkerima˝.

Štefek iz Brezja kažnjen je s 15.000 dinara globe, Viki iz Optujske ulice s 8.000 dinara, a njegov prijatelj Jura – vlasnik još jednog bunkera iz iste ulice, sa 7.000 dinara. Po dugovječnosti, u Varaždinu je možda najpoznatiji bio bunker „Pri Mateku“ u Ulici Vilka Novaka.

Kod Mate su godinama svraćali radnici i radnice okolnih poduzeća i posao je zaista cvao. No, na vrata mu je 1973. godine pokucala tržišna inspekcija i to baš u trenutku kada su vinoljupci ispijali zdravice. Gazda je pokušao prevariti nenadane goste rekavši im da on samo časti nazočne svojim vinom. Stvar se ipak zakomplicirala jer su radnici priznali da su platili vino. A što su zapravo pili, doznalo se nakon analize vina.

Otrov za jetra na židovskom groblju

Kapljica iz bunkera bila je zaražena i opasna za zdravlje. Za kaznu je bunkeraš morao platiti skoro 3.000 dinara, a oduzeto mu je i uništeno 550 litara delanca. Sličan bunker imala je neka Slavica i to na židovskom groblju!

 Bilo je to omiljeno sastajalište radnika Bobića i Kožare, koji su u ogromnim količinama pili, kako je kasnije utvrđeno, bolesno i štetno vino.

Izvor: Tjednik eVaraždin

Komentari