Varaždinski Coning u središtu prepucavanja na aktualnom satu

Objavljeno: 06.04.2011. 18:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Varaždinski Coning našao se danas u središtu prepucavanja u Saboru tijekom aktualnog sata, a ponukani istupima članova HDZ-a, javnosti su se priopćenjem obratili i iz samog Coninga.

Zastupnici HDZ-a danas su tijekom aktualnog sata u Saboru više puta prozivali čelnika HNS-a Radimira Čačića i to zbog poslovanja njegove tvrtke Conning. Najmanje tri pitanja saborskih zastupnika iz redova HDZ-a odnosili su se na Čačića, a kao izvori navodili su se anonimni zabrinuti radnici, piše Index.hr

- Vjerojatno je sad Čačić na ručku sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem dok mu radnici gladuju - bio je jedan od komentara HDZ-ovaca. Zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak pročitala je potom pismo zaposlenika Conninga koji mjesecima ne dobivaju plaću.

- Što napraviti s takvim poslodavcima koji iskorištavaju radnike? - pitala je Glavak ministra gospodarstva Đuru Popijača, koji je odgovorio da će Vlada će takve eliminirati iz svijeta biznisa, dodajući da su neki stekli osobno bogatstvo na neisplati plaća.

Priopćenjem se obratio i Coning

U pismu koje je poslano Jadranki Kosor, Gordanu Jandrokoviću, Mladenu Bajiću i predsjedniku Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivanu Kovačeviću, priopćenjem se poslijepodne  obratio predsjednik varaždinskog Coninga Dragutin Lovrenčić.

- Već 20 godina traje blaćenje svih Coningovih poslovnih aktivnosti i širenje različitih laži kojima se predstavnici HDZ-a na raznim funkcijama služe u pokušajima političkog diskreditiranja g. Čačića, a zbog kojih svi mi dioničari i zaposlenici grupe Coning trpimo ogromne štete - stoji u priopćenju, koje prenosi Index.hr.

Lovrenčić ističe kako su radnici i dioničari Coninga ogorčeni zato što se njihova firma konstantno poistovjećuje s Radimirom Čačićem, koji je 1999. godine prestao biti direktor firme, a 2000. je i izašao iz vlasničke strukture. 

- Za štete po klevetama koje su iznošene do sada podnosili smo tužbe i sve tužbe su završile osuđujućim pravomoćnim presudama i u kaznenim i u građanskim procesima, osim za osobe zaštićene imunitetom što se danas ponovno potvrđuje. Saborska govornica se gotovo na svakom aktualnom satu zloupotrebljava za klevetanja iako svi HDZ-ovi saborski zastupnici i ministri dobro znaju da se radi o neistinama. Na taj način HDZ-ova vlada koja se stalno poziva na mjere pomoći gospodarstvu zapravo uništava krizom ionako ranjeno hrvatsko gospodarstvo - ističe Lovrenčić. 

- Model HDZ-a devedesetih i danas je isti: Uništit ćemo tvrtku zbog političkih interesa, a vi nas tužite, jer će to ionako platiti hrvatski građani za 5 ili 10 godina - zaključuje se u Lovrenčićevom priopćenju. Da u ovakvim tvrdnjama ima i podršku radnika, pokazuje pismo koje je poslano Jadranki Kosor, Gordanu Jandrokoviću, Mladenu Bajiću i predsjedniku Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivanu Kovačeviću, a koje potpisuje 145 djelatnica Coning grupe.

Sanader donio odluku, J. Kosor je provodi

Radnici Coninga u pismu ističu kako je firma u vrlo teškoj situaciji, i to ne samo zbog gospodarske krize, već i zato što je se pokušava uništiti politički uvjetovanim odlukama. Navodi se tako da im MVPEI odbija isplatiti obavljene radove, a radi se o iznosu koji, tvrde radnici Coninga, odgovara njihovom ukupnom godišnjem fondu plaća. 

- Ta odluka je donesena od strane bivšeg premijera, što nam je jasno rečeno, ali nažalost Vlada i ministarstvo pod Vašim vodstvom provodi je bez obzira na štete koje se nanose, ne samo nama, već i svim tvrtkama koje su sudjelovale u projektu - navodi se u pismu uz upozorenje da će MVPEI gotovo sigurno izgubiti sudski spor, zbog čega će krajnji iznos koji će država morati platiti Coningu biti višestruko veći.

Komentari