Varaždinski Eko stožer o problemu smeća izvjestio i EU veleposlanika

Objavljeno: 27.09.2012. 10:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Nastavljaju se akcije varaždinske udruge Eko stožer vezano uz problematiku nagomilanog otpada i baliranja na lokaciji u Brezju. Nakon što su o problemima otvorenim pismom izvjestili ministra Zmajlovića, odlučili su se na isti način obratiti i veleposlaniku Europske unije Paulu Vandorenu. Najavljen je također i novi prosvjed ispred deponija u Brezju koji će biti održan u utorak (2. listopada). 

U otvorenom pismu koje je upućeno EU veleposlaniku Vandorenu, predsjednik Eko stožera Neven Kovač ističe da se u blizini Varaždina nalazi možda i najveća ekološka bomba u ovom dijelu Europe za koju je odgovorna nesavjesna gradska vlast koja od 2005. godine deponira otpad na lokaciji Brezje.

Kovač poziva Vandorena da u ime građana Varaždina upotrijebi svoj utjecaj i upozna strukture unutar EU administracije sa problemom varaždinskog smeća, kako bi se izvršio pritisak na strukture vlasti u Hrvatskoj i gradu Varaždinu da se taj problem riješi na ekološki i zakonski prihvatljiv način.

Predsjednik Eko stožera najavljuje također i da će sljedeći utorak (2. listopada) ispred deponija u Brezju biti održan novi mirni prosvjed protiv nezakonitog i štetnog zbrinjavanja otpada u Brezju.

- Podsjećamo da je na lokaciji Brezje nepropisno i nezakonito odloženo gotovo 110.000 tona baliranoga otpada, da svaku tonu plaćaju građani oko 80 eura, da je to odlagalište ilegalno, da su različite analize pokazale sumnje u zagađenje voda i tla, da je Inspekcija nekoliko puta upozoravala Varkom da se smeće treba ukloniti i da je, napokon, zabranila daljnje baliranje – navodi Kovač u pozivu na prosvjed. 

 

Komentari