međunarodni festival folklora

Varaždinski folklorni ansambl obilježio 40 godina prijateljstva s njemačkim Schwalenbergom

Objavljeno: 13.08.2016. 17:57

Zadnja izmjena: 13.08.2016. 18:00

Kako smo već najavili, Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao je od 4. do 9. kolovoza na međunarodnom festivalu folklora Trachtenfest u njemačkom gradiću Schwalenbergu. Riječ je o jednom od najdugovječnijih njemačkih folklornih festivala koji se od 1962. tradicionalno održava svake dvije godine.

VFA je na festivalu prvi puta sudjelovao 2008. godine, a 2012. ansambl je dobio priliku uveličati jubilarno 50. izdanje festivala. Poziv da treći put gostuje u Schwalenbergu potvrda je kvalitete Varaždinskog folklornog ansambla, kao i dugogodišnjeg prijateljstva između Varaždinaca i Trachtengilde iz Schwalenberga, organizatora festivala.

Trachtenfest nije natjecateljski festival, no međunarodni značaj ove su godine potvrdile grupe iz Austrije, Irske, Perua, Letonije i Škotske te desetak njemačkih folklornih skupina. Tijekom tri večeri na glavnoj festivalskoj pozornici VFA je izveo šest koreografija s pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Turopolja i bunjevačkih Hrvata.

Na turneji je sudjelovalo 27 članova ansambla, a program su uvježbali osnivač, umjetnički voditelj i koreograf ansambla Pjerino Hrvaćanin, vokalna voditeljica Maja Delić te voditelj tamburaške sekcije Matija Auker. Nakon kratke ljetne pauze, Varaždinski folklorni ansambl krajem kolovoza počinje s probama za novu sezonu.

 

Komentari