NARODNI PLESOVI

Varaždinski folklorni ansambl organizirao prvi seminar folklora alpske zone

Objavljeno: 06.09.2021. 18:09

Zadnja izmjena: 06.09.2021. 18:10

Varaždinski folklorni ansambl organizirao je proteklog vikenda prvo izdanje Seminara folklora alpske zone. Na dvodnevnom Seminaru polaznici su učili narodne plesove i pjesme Podravine i Pokuplja.

Varaždinski folklorni ansambl pokrenuo je ove godine novi edukativni projekt - Seminar folklora alpske zone na kojem stručni voditelji podučavaju narodne plesove, pjesme i običaje središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Prvo izdanje Seminara održano je proteklog vikenda u Maruševcu. Na dvodnevnom Seminaru polaznici su učili narodne plesove i pjesme Podravine i Pokuplja. Na Seminaru je sudjelovalo 30 polaznika iz osam udruga iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. 

Hrvatska je etnografski podijeljena na četiri zone - alpsku, panonsku, dinarsku i jadransku, a alpska zona otprilike prati granicu sa Slovenijom - od Međimurja i Hrvatskog zagorja do Gorskog kotara i Istre. VFA organizacijom ovog Seminara nastoji postati centar za istraživanje i očuvanje narodnih plesnih običaja alpske zone. Seminar je osmišljen tako da se svake godine obradi dio ove bogate folklorne građe te da se kroz četverogodišnji ciklus kvalitetno predstavi cjelokupna alpska zona.

Komentari