FESTIVAL 'Kumanovo'

Varaždinski folklorni ansambl ovog je vikenda gostovao u Sjevernoj Makedoniji

Objavljeno: 25.08.2021. 18:22

Zadnja izmjena: 25.08.2021. 18:23

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao je od 20. do 22. kolovoza na 2. međunarodnom festivalu folklora "Kumanovo" u istoimenom gradu u Sjevernoj Makedoniji.

Organizator festivala je KUD "Pance Pesev" iz Kumanova, jedno od najstarijih kulturno-umjetničko društva u Sjevernoj Makedoniji koje ove godine slavi 95. obljetnicu rada. Na festivalu su uz VFA sudjelovale folklorne skupine iz Srbije, Bugarske i Crne Gore te nekoliko makedonskih skupina. Članovi VFA u Kumanovu su se susreli s akademskim kulturno-umjetničkim društvom "Mirce Acev" iz Skopja s kojim su 2011. sudjelovali na festivalu CIME u švicarskom gradu Evolenu te Folklornim ansamblom "Bitola" čiji su gosti bili 2006. godine, a čiji je voditelj, Boro Rutevski, predsjednik makedonskog ogranka međunarodnog vijeća organizatora festivala folklora CIOFF.

U subotu je održan službeni prijem za sve sudionike festivala kod gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog. Kumanovo i Varaždin bili su gradovi prijatelji u vrijeme Jugoslavije, no zadnjih je desetljeća ta suradnja oslabila. Gospodin Dimitrievski poslao je preko članova VFA pismo za gradonačelnika Varaždina s nadom da će suradnja između dva grada ponovno zaživjeti.

Upisi novih članova

S početkom nove školske godine VFA najavljuje upis novih članova u folklorni ansambl, tamburašku sekciju, dječju folklornu skupinu i školu tambure. Svi zainteresirani mogu se javiti mailom na adresu [email protected], preko društvenih mreža ansambla ili na probi u prostorijama ansambla u Aninoj ulici 11 u Varaždinu.

Komentari