tri koncerta

Varaždinski folklorni ansambl ovog vikenda gostuje u Švicarskoj

Objavljeno: 24.06.2022. 08:27

Zadnja izmjena: 24.06.2022. 08:27

Varaždinski folklorni ansambl odlazi od 24. do 26. lipnja u Švicarsku gdje će održati tri vokalno-instrumentalna koncerta u gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Gostovanje je organizirano povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Hrvatske u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Hrvatske u Zürichu. Financijski su gostovanje podržali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Grad Varaždin. Osim u Zürichu, koncerti će se održati u Schaffhausenu koji s Gradom Varaždinom ima potpisanu povelju o prijateljstvu te u St. Gallenu.

Ovo je prva samostalna inozemna koncertna turneja VFA u povijesti ansambla. Na turneji će ansambl izvoditi vokalno-instrumentalne koncerte "Igrajte nam mužikaši" na kojima će švicarsku publiku povesti na glazbeno putovanje Hrvatskom, od doline Neretve na jugu do Međimurja na sjeveru zemlje, a “otići” će čak i preko granica u Gradišće i mađarsku Baranju.

Na programu se nalaze vrhunske obrade i autorske skladbe najboljih hrvatskih folklornih aranžera i skladatelja. Tako će publika u Švicarskoj slušati "Jačke iz Gradišća" Marijana Makara, "Na vrčaku tulipani" Bože Potočnika, "Idem kolu makar ne igrala2 Ivice i Branka Ivankovića, a bit će praizvedene "Popevke tete Lize" koje je za VFA pripremio Alan Kanski, glazbeni voditelj Ansambla LADO.

Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Predsjednik ansambla je Pjerino Hrvaćanin.

Komentari