rijetki imaju tu priliku

Varaždinski folklorni ansambl pozvan na prestižni međunarodni festival u Škotskoj

Objavljeno: 10.07.2017. 17:50

Zadnja izmjena: 10.07.2017. 17:51

Jedno veliko i rijetko priznanje došlo je na adresu Varaždinskog folklornog ansambla - pozvani su da od ove subote u škotskom Edinburghu sudjeluju na međunarodnom festivalu folklora Dunedin.

Cijela Velika Britanija ima tek nekoliko festivala folklora a ovaj u prijestolnici Škotske održava se svake dvije godine. Organizira ih folklorna skupina Dunedin Dancers koje su varaždinski folkloraši upoznali 2008. godine u Njemačkoj, pa se s njima susreli još u 2 navrata. 

Ponosni Škoti ne zovu puno stranaca

Škoti inače jako drže do svog folklora i nerijetko ga promoviraju po školama i koledžima širom Britanije na priredbama zvanim Scotish Nights - tijekom kojih podučavaju učenike i studente tradicionalnim plesovima. I toliko su ponosni na svoju folklornu tradiciju da na svoj festival pozivaju samo tri inozemne grupe. Ove godine ta je čast pripala Varaždincima - ostale dvije skupine dolaze iz Španjolske i Kine. Stoga je ovo veliki uspjeh za VFA koji se zadnjih godina nametnuo kao ponajbolji promotor Varaždina i Hrvatske u inozemstvu.

Za ovu su turneju pripremili i uvježbali koreografije Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Zagrebačkog Prigorja, Turopolja i Podravine, uz opsežan vokalno-instrumentalni program. Na festivalu će sudjelovati 25 članova ansambla koje su uvježbali umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić te voditelj tamburaške sekcije Matija Auker. Varaždinskim folklorašima želimo sretan put i uspješan nastup - a radi se o 21. državi koju naš ansambla posjećuje od svog osnutka 1998. godine. Imamo i mi na što biti ponosni.

Komentari