festival u osam gradova

Varaždinski folklorni ansambl putuje na desetodnevnu turneju Poljskom

Objavljeno: 08.08.2018. 19:50

Zadnja izmjena: 09.08.2018. 09:03

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovat će od 10. do 20. kolovoza na svjetskoj smotri folklora Integration u poljskom gradu Poznańu. Festival se održava u osam gradova u povijesnoj regiji Wielkopolska (Velika Poljska) Poznań kao središte, zatim Luboń, Damasławek, Swarzędz, Poznań, Września, Wronki, Leszno i Nowy Tomyśl

Riječ je o festivalu pod pokroviteljstvom CIOFF-a, međunarodnog ogranka UNESCO-a zaduženog za tradicijsku kulturu, što jamči visoku razinu kvalitete festivala, kao i grupa koje na njemu sudjeluju. Organizator festivala akademska je folklorna skupina “Poznań” koja djeluje u sklopu poznanjskog kineziološkog fakulteta, Akademia Wychowania Fizycznego.

Četrnaest plesačica, osam plesača i pet tamburaša Varaždinskog folklornog ansambla u Poljskoj će se predstaviti s pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja, Zagrebačkog Prigorja, Podravine i Baranje. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker.

Poljska turneja dio je proslave 20. obljetnice rada Varaždinskog folklornog ansambla. Ovo je druga ovogodišnja inozemna turneja za VFA, a krajem lipnja ansambl je sudjelovao na 65. međunarodnom festivalu folklora u njemačkom gradiću Krövu. Finale obilježavanja 20. obljetnice rada bit će veliki koncert u HNK u Varaždinu u prosincu ove godine.

Komentari