Tijekom trajanja proglašene epidemije koronavirusa, čije posljedice su se odrazile na cjelokupnu društvenu djelatnost, vrlo brzo su se pronašla rješenja za njezin nastavak u nekim drugim oblicima.

Muzejska djelatnost, kao i mnoge druge pa tako i obrazovna, preselila se uglavnom u virtualni prostor. Gradski muzej Varaždin kontakt s publikom održavao je na svojim web i facebook stranicama, objavljujući posebno pripremljene izložbe i ostale priloge vezane ponajviše uz bogat fundus kojim raspolaže. 

U tom razdoblju ostvarena je i suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom, koja je za učenike dnevno organizirala odvijanje nastave na daljinu u programu HTV-a „Škola na Trećem“. Do suradnje je došlo zahvaljujući Rosani Štrocinger, učiteljici na VI. osnovnoj školi Varaždin i članici mentorskog tima „Škole za život“ i „Škole na Trećem“ koja je, uz pomoć stručnjaka iz GMV-a, osmislila sadržaje, koncept i scenarij za nastavu namijenjenu učenicima 4. razreda osnovne škole. P

ripremljene su tri teme, a s obzirom na to, kako smo doznali, da je program dnevno imao oko 100.000 gledatelja i oko 1000 zaprimljenih poruka i radova učenika, Gradski muzej Varaždin s iznimnim zadovoljstvom uključio se u ovaj jedinstveni edukacijski projekt, kojim mu je pružena i prilika da se široj javnosti predstavi na isto tako jedinstven način. 

NAJ U GRADSKOME MUZEJU VARAŽDIN

Emitirano u ponedjeljak, 20. 4. 2020., od 11 do 12 sati i u repriznom terminu od 17 do 18 sati. Izložba iz ciklusa Fizički zatvoreni, virtualno dostupni s izborom predmeta iz istoimene izložbe postavljene u GMV-u tijekom prosinca 2009. i siječnja 2010. godine. Predmete je odabrala Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u. 

IVAN KUKULJEVIĆ SAKCINSKI

Emitirano u četvrtak, 21. 5. 2020., od 11 do 12 sati i u repriznom terminu od 17 do 18 sati. Tema: povijesna borba za hrvatski jezik i uloga Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Tema je dijelom pripremljena i na temelju građe iz fundusa GMV-a koju je obradila Ljerka Šimunić, muzejska savjetnica u GMV-u. 

SVIJET KUKACA 

Emitirano u četvrtak, 28. 5. 2020., od 11 do 12 sati i u repriznom terminu od 17 do 18 sati. U nastavnoj temi o kukcima predstavljen je i Stalni postav Entomološkog odjela GMV-a „Svijet kukaca“. Zanimljivosti o kukcima i varaždinskom „Svijetu kukaca“ kao gost u emisiji predstavio je dr. sc. Mišel Jelić, kustos u GMV-u.         

 

Ključne riječi: Varaždinski gradski muzej,

Komentari

04.06.2020. 18:37h Zadnja izmjena: 04.06.2020. 18:42