Varaždinski gradski vijećnici odbili model javno-privatnog partnerstva

Objavljeno: 19.03.2014. 18:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

Nakon održanih konzultacija i savjetovanja o modelu javno-privatnog partnerstva u projektu "Varaždinska Županija i Grad Varaždin – škole", na današnjem nastavku Šeste sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, vijećnici su većinom glasova bili protiv prihvaćanja prijedloga.

Ukupno 14 vijećnika iz redova HDZ-a, HSLS-a i laburista, uz potporu nezavisnih vijećnika, glasovalo je protiv Prijedloga zaključka o prihvaćanju JPP projekta "Varaždinska županija i Grad Varaždin – škole". Glavni argument bio im je kako je JPP puno skuplja opcija koja zadužuje ne samo njihovu djecu, već unuke i praunuke. Također, nije napravljena potpuna studija ulaganja i troškova, a neki dijelovi Sporazuma o JPP su i dalje tajni i netransparentni.

– Slažemo se da djeca trebaju imati ovaj standard. Mi nismo protiv izgradnje i dogradnje škola i dvorana, ali smo protiv modela javno-privatnog partnerstva, jer je taj model puno skuplja opcija od drugih, alternativnih modela. Svi uvjeti ovog Sporazuma nisu javni, neki se i nadalje taje, a imamo i jako loše iskustvo s gradskom dvoranom koja je također građena po modelu JPP-a i ne želimo prihvatiti ovakav prijedlog – bili su samo neki od argumenta vijećnika koji su glasovali protiv JPP-a.

Svoju podršku ovakvom modelu plaćanja dali su SDP-ovci i HNS-ovci, tvrdeći kako je ovo trenutno najefikasnije i najbrže rješenje te da ga se treba gledati ne kao trošak već kao ulaganje u napredak i obrazovanje. Podršku je dao i HSU, dok je HSS u glasovanju ostao suzdržan. Vijećnik Hižak naglasio je kako će o ovoj odluci glasovati tek onda kada će imati potpuni projekt i troškovnik pred sobom, sa svim prilozima koji su sastavni dio Sporazuma, a nisu im uopće bili dostupni.

Gradonačelnik Goran Habuš izrazio je žaljenje jer Prijedlog zaključka o JPP-u nije bio prihvaćen, no obećao je kako će svoje obećanje ispuniti te pronaći drugi način kako provesti nadogradnju V. i VI. osnovne škole.

– Naravno da ovo nije poraz. Radi se o tome da mi je žao što razlog zašto je ovaj model pao je usporedba s dvoranom na Dravi, koja je rađena po tom modelu. Ovdje se radi o daleko manjem iznosu, radi se o standardu kojeg bi ta djeca trebala imati u narednih 25 godina, kao i nasušnoj potrebi V. i VI. osnovne škole. Ovaj model nije prihvaćen i gradsko Vijeće ima to pravo. Ne predajemo se, a već od sutra krećemo u pronalazak novog modela. Sada su varijante kreditno zaduženje, što je pitanje hoćemo li moći, ili europski fondovi, a ako dobijemo na taj način novce, nadam se da će gradsko Vijeće to prihvatiti – rekao je gradonačelnik Habuš.

Više o ovoj temi pročitajte u sljedećem broju Tjednika eVaraždin, koji izlazi u petak, 21. ožujka...

Komentari